Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Moda Dünyasında Öne Çıkanlar [Bigumigu’da 2022]

Moda Dünyasında Öne Çıkanlar [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: Spreyle sıkılan elbiseden sanatçı iş birliklerine, skandala dönüşen reklam kampanyasından görkemli koreografilere 2022 yılında moda dünyasından radarımıza takılanlar.

Moda dünyasını tek bir nesne ile anlatmak mümkün olsaydı, bu nesne rollar coaster olabilirdi. Kâh podyumda kâh metaverse evreninde, alkışlanan veya tepki çeken işleriyle moda, 2022 yılında da her daim heyecanın yüksek olduğu bir alan oldu.

Yeni bir yıla girmemize sayılı günler kala, yıl boyunca Bigumigu’da yer verdiğimiz moda dünyasına dair dikkat çeken işler ve çarpıcı gelişmeleri sizler için derledik. Bigumigu olarak belirlediğimiz kategoriler özelinde yılı sizler için özetlemeye devam ederken, yılın öne çıkan konularını buradan takip edebilirsiniz.

Kemerlerinizi bağladıysanız, 2022 yılının baş döndüren moda haberlerine birlikte göz atabiliriz:

Louis Vuitton ve Yayoi Kusama Yıllar Sonra Yeniden Bir Arada

İlk kez 2012 yılında bir araya gelen Louis Vuitton ve Japon çağdaş sanatçı Yayoi Kusama, yeni koleksiyon çalışması ile ikinci bir iş birliğine imza attı. 2023 yılının Ocak ayında piyasaya sürülecek koleksiyon için Kusama, güçlü kontrastı, canlı renkleri ve kendisiyle özdeşleşen puantiyeleriyle Louis Vuitton’ın ikonik çanta ve aksesuarlarına sıra dışı yorumunu kattı.


Bir Diğer Dikkat Çeken İş Birliği: Lewis Hamilton ve Takashi Murakami

+44 adlı markası ile moda dünyasına giriş yapan Lewis Hamilton, ilk koleksiyonu için çağdaş sanatçı Takashi Murakami ile iş birliği yaptı. Anime ve manga dünyasından ilham alan Murakami, +44 için ‘Psychedelic Speed Demon’ adlı 6 parçadan oluşan bir kapsül koleksiyon hazırladı.


Moncler’in 18 Bin Kişilik Dev Koreografisi

İtalyan lüks moda markası Moncler, 70. yaş gününü ikonik beyaz ceketini giyen 18 bin kişinin katıldığı Duomo meydanındaki etkileyici bir gösteriyle kutladı. Fransız koreograf Sadeck Berrabah‘ın yönettiği gösteriye 1.952 sanatçı katıldı. Moncler ayrıca 70. yılına özel 7 adet NFT koleksiyonu oluşturacağını açıklayarak yeni yaşı için hazırladığı küresel kampanyanın detaylarını paylaştı.


Spreyle Sıkılan Elbise

Yılın en çarpıcı işi, Fransız moda markası Coperni’nin Paris Moda Haftası’nın son gününde podyumda gerçekleştirdiği gösteri olabilir. Podyuma iç çamaşırıyla çıkan model Bella Hadid’in üzerine sıkılan sprey boya ile canlı olarak izleyicilerin gözleri önünde bir elbise tasarlandı ve yukarıdaki görsel moda tarihinin unutulmaz anları arasındaki yerini aldı. Bu çalışmasıyla kısa sürede sosyal medyada viral olan ve çok sayıda beğeni alan Coperni, Alexander McQueen’in moda tarihinin en çok konuşulan defilelerinden birine de gönderme yaparak 23 yıl önceki şovu bir üst seviyeye taşımış oldu.


İkonik Marka için İkonik Bir Yıl

2022 Dünya Kupası’na saatler kala yayınladığı kampanya görselleriyle adeta turnuvanın başlangıç vuruşunu yapan Louis Vuitton, son işiyle Dünya Kupası’ndan daha fazla konuşulmayı başardı. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’yu bir araya getiren reklam kampanyasıyla sosyal medyada milyonlarca beğeni ve yorum alan Louis Vuitton, çok sayıda içerik üreticiye de ilham verdi.

LV’nin bir diğer dikkat çeken işi ise kurucusunun 200. doğum günü nedeniyle aralarında dünyaca ünlü mimarlar Frank Gehry,  Sou Fujimoto ve tasarımcı Samuel Ross gibi isimlerin olduğu 200 seçilmiş ismin, markanın ikonik valizini kendi yorumlarını katarak yeniden tasarlamaları oldu.

Yeniden tasarlamanın dışında dönüştürmeyi de seven Louis Vuitton, ABD’li ileri dönüşüm sanatçısı Gabriel Dishaw ile birlikte ikonik monogram desenli çantalarını Star Wars heykellerine dönüştürdü. 200. doğum gününü çeşitli iş birlikleriyle yıl boyunca kutlamaya devam eden LV, bir de 6 farklı evrende geçen Louis the Game adlı macera oyunu geliştirdi.

Sürdürülebilir tasarımlarda podyum dışına çıkan Fransız lüks moda markası, Fransa’da bir biyoiklim atölyesi açtı. Çatısında güneş panelleri yer alan Oratoire’ın enerji tüketiminin, mevcut Louis Vuitton atölyelerinin yarısı kadar olduğu belirtiliyor.


Ayrı Dünyaların Markaları Palace Gucci’de Buluştu

Hiyerarşisiz bir moda isteyen lüks moda devi Gucci, İngiliz sokak giyim markası Palace ile olan iş birliğini reklam klişelerini tiye aldığı sıra dışı filmiyle tanıttı. Öte yandan 2022 yılında video oyun dünyasında kalıcı olduğunu da gösteren moda devi, Gucci Gaming Academy ile çatısı altına aldığı esporculara yalnızca stil desteği değil aynı zamanda mental sağlık desteği, dijital koçluk, sözleşme koçluğu, oyun antrenman desteği ve kişisel marka inşa etme atölyeleri de sunacağını duyurdu. Gucci bu yıl ayrıca ABD’de beş farklı mağazasında başlatacağı pilot uygulama kapsamında kripto para ile ödeme kabul edeceğini açıkladı.


Burberry’nin Gece Canavarları Macerası

Geçtiğimiz yıl sürreal koreografisiyle dikkat çeken kampanya filmi Open Spaces‘in ardından bu yılki yeni sezon kampanya çalışmasını yayınlayan Burberry, bu defa distopik bir atmosferde gece canavarlarıyla dans ediyor. Night Creatures adlı kampanya filmi Guillaume Humery tarafından yazıldı ve Megaforce tarafından yönetildi. Bunun yanı sıra rakiplerinin ardından 2022 yılında espora giriş yapan marka, video oyunlarda daha fazla kadın oyuncunun yer almasına yönelik kapsayıcılığın artırılması amacıyla espor organizatörü Gen.G ile olan iş birliğinin detaylarını açıkladı.


Balenciaga’nın Zor Yılı

Skandala dönüşen reklam kampanyasıyla Fransız lüks moda markası Balenciaga yılın en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Yeni yıl tatil dönemi için hazırladığı koleksiyonunda yer alan ürünleri fetiş aksesuarlarla birlikte çocuk modeller kullanarak tanıtan Balenciaga’nın, adidas iş birliğiyle gerçekleştirdiği İlkbahar 2023 kampanya çekiminde de çocuk pornografisini suç kabul eden federal bir yasaya ait belgelere yer verdiği ortaya çıktı. Önce yapım şirketine dava açan marka, ardından bu davayı geri çektiğini duyurdu. Skandalın son perdesinde kampanyanın fotoğrafçısı Gabriele Galimberti ölüm tehditleri aldığını açıkladı.


Issey Miyake’nin Vedası

Japonya’dan çıkan en önemli moda tasarımcısı olarak kabul edilen Issey Miyake, uzun zamandır mücadele ettiği karaciğer kanserine yenik düşerek geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Geleneksel el işçiliği ve teknolojiyi birleştiren fütüristik tasarımları ve L’Eau d’Issey parfümü ile adeta koku hafızalarımıza kazınan Issey Miyake’ye 50 yıllık tasarım yolculuğunu derlediğimiz haberimize buradan göz atabilirsiniz.


Gaziantep’in Kutnu Kumaşı Dior Koleksiyonuna Girdi

Türkiye’nin en önemli yaşayan kültürel miraslarından Kutnu kumaşı, 2023’te dünyaca ünlü tasarımcı Dior’un erkekler için tasarladığı yaz kreasyonunda kullanılacak.


Milyar Dolarlık Outdoor Markası Dünyaya Kaldı

Son dönemde çevreye olumsuz etkileri nedeniyle sıkça tartışma konusu olan moda dünyasında iyi şeyler de oluyor. Çevreci çalışmalarıyla bilinen aktivist doğa sporları markası Patagonia‘nın kurucusu Yvon Chouinard, üç milyar dolar değerindeki şirketini çevreci vakıflara devrederek, şirketin bundan sonraki tek hissedarının gezegenimiz Dünya olduğunu duyurdu. Önce şirketi satarak elde edeceği geliri bağışlamayı düşünen 83 yaşındaki kurucu, Patagonia’nın şirket değerlerini koruyabilmek için bu kararı aldığını belirtiyor. Bu kararın alınmasına giden süreçte Patagonia’da gerçekleştirilenleri bu haberimizde okuyabilirsiniz.


Nike’nin Bir Ayağı Hep Web3’te

2022 yılında Web3’e yönelik projeleriyle kendinden söz ettiren Nike, geçtiğimiz yıl satın aldığı NFT koleksiyonları üreten sanal ayakkabı şirketi RTFKT’in tasarımlarını gerçek hayata taşıyan yeni bir koleksiyon hazırladı. Gençlere yönelik “Trove” adlı artırılmış gerçeklik deneyimi sunan Nike, 2022 yılında “.Swoosh” adlı yeni web3 platformunu duyurdu.

Bunun yanı sıra 2022 Dünya Kupası için hazırladığı Footballverse adlı reklam filmiyle yine unutulmayacak bir çalışmaya atan marka, Air Max serisinin 35. yıldönümünü üç boyutlu dev açık hava kampanyası ile kutladı. Öte yandan yılı ağırlıkla web3 projeleriyle geçiren Nike, yapay zekâ sanatçısı ve yaratıcısı Str4ngeThing‘e ilham verdi. Zaman yolculuğuna yeni bir yorum katan sanatçı Nike’nin sokak giyim stilini Rönesans dönemine taşıdı.


Modaya Netflix dokunuşu

2022’nin ilk yarısında Netflix’te yayınlanan bir belgesel, bir zamanlar ‘cool’ olma standartlarını belirleyen Abercrombie & Fitch’in üzerindeki tozu alarak markanın iniş ve çıkışlarla dolu hikayesini yeniden gündeme taşıdı. Irkçılık ve güzellik standartları üzerinden bir sistem eleştirisi olarak nitelediği belgeselden yola çıkarak markanın renkli tarihini ve izlediği iletişim stratejilerini ele aldığımız yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Görseller: Instagram