Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gaziantep’in Kutnu Kumaşı Dior Koleksiyonuna Girdi

Gaziantep’in Kutnu Kumaşı Dior Koleksiyonuna Girdi

Türkiye’nin en önemli yaşayan kültürel miraslarından Kutnu kumaşı, 2023’te dünyaca ünlü tasarımcı Dior’un erkekler için tasarladığı yaz kreasyonunda kullanılacak.

Fransız tasarım giyim markası Dior, Gaziantep’te dokunan Kutnu kumaşlarını, bu kadim geleneğe modern bir yorum getiren Türk tasarım giyim markası Kutnia işbirliği ile 2023 Yaz koleksiyonunda kullanmak için kolları sıvadığını resmi sosyal medya kanalları aracılığı ile duyurdu.

İpek Yolu’ndan Paris’e

16. Yüzyılda İpek Yolu üzerindeki en önemli duraklardan biri olan Gaziantep’de doğan Kutnu kumaşı, incecik dokuması ile Osmanlı sultanlarının ve diğer hanedan üyelerinin tercihi olmuş. Kendine has dikey çizgili deseni ile diğer el dokuması kumaşlardan bir bakışta ayrılan Kutnu kumaşının en önemli özelliklerinden biri de kumaşın sahip olduğu ışıltılı görünüm.

İşte Dior tasarımcılarının çok etkilendiği bu kumaş, Dior’un 2023 yaz koleksiyonuna girmek üzere yeniden yorumlanıyor. Kutnia’nın Gaziantep’teki atölyesinde dokunan ipliklerin her biri, Dior’un tasarım kataloğundaki renklere ve batik desenlere uygun olarak yeniden boyanıyor ve uç uca ekleniyor. Bazen bu işlem her bir inç (2,5 cm için) 24 saate kadar sürebiliyor. İşte bu yoğun emeği onurlandırmak için de Kutnu kumaşı ile dikilen her giysinin bir kenarına o kumaşı dokuyan ustanın ismi işleniyor.

Görsel: YouTube