Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Geleneksel Halılarda Pokémon ve Star Wars Motifleri

Geleneksel Halılarda Pokémon ve Star Wars Motifleri

Okasana Levchenya, Pokémon ve Star Wars evreninden karakterleri ilmek ilmek geleneksel Ukrayna halılarına işliyor.

Popüler kültürün ikonik karakterleri günümüzde sık sık yeniden yorumlanıyor ve yaratıcı projelere ilham veriyor. Mimari illüstrasyonlardan madeni paralara, kıyamet sonrası oyuncaklardan GIF tasarımlarına her yerde bu karakterlerin izine rastlıyoruz. Okasana Levchenya da yaratıcı bünyelerin en sık ilham aldığı evrenlerden Pokémon ve Star Wars’u kendi çalışmalarında yeniden yorumlamış.

Geleneksel Ukrayna halılarına çağdaş yorum

Ukraynalı sanatçı Okasana Levchenya çalışmalarını Kiev’de kendi kurduğu OLK MANUFACTORY adlı stüdyosundan yürütüyor. Levchenya burada geleneksel ve modern el dokuması halılar ve duvar kilimleri üretiyor. Sanatçı benzersiz modern motifleri, geleneksel süsleme ve tekniklerle birleştirerek yeni bir ürün yaratmayı başarmış. Uyguladığı teknikler Ukrayna’ya özgü halı dokuma teknikleri ve bu teknikler 16. yüzyıla dayanıyor. Tasarım, iplik boyama, dokuma ve buharlama dahil üretimin her aşaması OLK MANUFACTORY’de gerçekleştiriliyor.

Okasana Levchenya yapımı halıların her biri birbirinden nefis. Çalışmaları arasında ise Pokémon ve Star Wars motifli fantastik  halılar dikkat çekiyor. Hatta bir tane Simpsons halısı da var. Pikachu ve Yoda gibi çağımızın kahramanları, yüzyıllar öncesine ait elle dokuma tekniğiyle yaratılmış halılarda, çiçekli ve geometrik süslemelerin arasından bizlere bakıyor.

Halılar da duvar kilimleri de tamamen doğal malzemelerden yapılıyor. Okasana Levchenya halı çözgüsünde kenevir ipliği, halının kendisinde ise boyanmış doğal karpat koyunu yünü ya da ısırgan otundan yapılmış bitkisel iplik kullanıyor. Üretim sürecinde hiç bir şekilde makine kullanılmıyor. Dolayısıyla bir halının tamamlanması birkaç ay sürüyor.

Okasana Levchenya‘nın çalışmalarını, Instagram’ı ve Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: OLK MANUFACTORY