Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Roman Booteen, hobo nikel sanatıyla popüler kültürün ikon karakterlerini madeni paralara kazıyor.

Popüler kültürün ikon karakterleri pek çok projeye ilham kaynağı oluyor, sayısız sanatçı tarafından yeniden yorumlanıyorlar. Filip Hodas’ın distopya çizimlerinde birer hurda, Y. Nakajima’nın kıyamet sonrası oyuncaklarında yorgun birer savaşçı ya da Yusef Naiafi’nin tasarladığı Super Mario evreninde birer GIF olarak karşımıza çıkabiliyorlar. Brezilyalı sanat yönetmeni Andre Levy geçtiğimiz yıllarda bu popüler kültür karakterlerini madeni paraların üzerine boyayla resimlemiş, hatta Türk Lirasını da sıkça kullanmıştı. Roman Booteen ise ikonik karakterleri madeni paraların üzerine kazıyarak tasvir ediyor.

Hobo nikel sanatı

Rus sanatçı Roman Booteen, genellikle bozuk paraların ve metal çakmakların üzerine çalışmayı tercih ediyor. Hatırlayanlarınız olacaktır, geçtiğimiz yaz yaptığı ortasında altın para olan tuzaklı bir düzenekle de internette viral olmuştu çalışmaları. Bozuk paralara uyguladığı kazıma çalışmasının literatürdeki adı Hobo nikel. Hobo nikeli, kısaca, madeni paraların üzerindeki figürleri yontarak yeni figürlere dönüştürme sanatı olarak tanımlayabiliriz. Özellikle ABD’nin madeni paraları; boyutu, kalınlığı ve göreceli yumuşaklığı nedeniyle hobo nikel sanatçıları tarafından sıkça tercih ediliyor ki Roman Booteen’ın tercihinin çoğunlukla ABD doları olduğunu görüyoruz. Booteen kimi zaman hobo nikel sanatının sınırlarını aşıp paraları bir düzeneğe dönüştürüyor. Örneğin bir illüminati kompozisyonu işlediği madeni paradaki göz açılıp kapanıyor. Gerçekten saatlerce hiç sıkılmadan inceleyebilecğiniz bir portfolyosu var.

Roman Booteen’ı Instagram ve Facebook profili üzerinden takip edebilirsiniz.

Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Popüler Kültürün Kahramanları Madeni Paralarda

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.