Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zorbalık Mağduru Bitkiye Ne Olur?

Zorbalık Mağduru Bitkiye Ne Olur?

IKEA UAE, zorbalık konusunda bir deney hazırlayarak okullara biri iltifatlar, diğeri nefret sözleri işiten iki bitki yerleştirdi ve çocukların sonuçlarını gözlemlemesini sağladı.

Zorbalık konusu günden güne daha fazla gündeme oturuyor. Burger King gibi markalar insanları zorbalığa karşı durmaya çağırırken siber zorbalık konusu da gerek uygulamalar, gerek sosyal deneylerle sık sık işleniyor. Bu acı konu hakkında bir çalışma da IKEA UAE’den geliyor. Okul çağındaki çocuklara zorbalığın sonuçlarını anlatmayı amaçlayan çalışma, ilginç bir gerçeğe dayanıyor.

MEMAC Ogilvy Dubai tarafından yaratılan ve “Bully A Plant” adını taşıyan sosyal deney, aslında çok sık duyduğumuz bir şeyden yola çıkıyor. Bitkilerin güzel sözlere yanıt verdiklerini, onlarla konuşmanın büyümelerine yardımcı olduğunu hep duyarız. Peki ama güzel sözlere tepki veren bitkiler, zorbalık karşısında ne yapıyor?  IKEA’nın çalışması tam olarak bu soru üzerine gidiyor..

Farklı Ses Kayıtlarını Dinleyen Bitkiler

Çalışma için IKEA’da bizzat satılan bitkilerinden iki adet kullanıyor. Birbirinin tamamıyle aynı olan bu bitkilere uygulanan bakım da aynı. Eşit sulama, eşit toprak, eşit saksı, eşit vitamin… Bitkiler BAE çapındaki GEM okullarına yerleştirildikten sonra iki farklı ses kaydı hazırlanıyor. Cam fanuslar içerisine yerleştirilen bitkiler arasındaki tek fark da işittikleri farklı ses kayıtları.

deney_ikea_memac ogilvy_bae_bigumigu_

Bitkilerden birinin işittiği ses kaydında düzenli olarak iltifatlar yer alırken diğeri nefret dolu sözcükler ve hakaretler işitiyor. “Seni açarken görmeye bayılıyorum” deniyor mesela birinde, diğeri ise “Gerçekten çürümüş gözüküyorsun!” sözlerine maruz kalıyor. Çocukların da katılımıyla ses kayıtlarındaki olumlu ve olumsuz medajlar çeşitlendirilirken 30 günün sonunda sonuç beklediğiniz üzere… İltifatlara boğulan bitki coşarken zorbalık gören bitkicik solmaya, kurumaya başlıyor.

Çocuklar 30 gün boyunca hem bitkilerin işittikleri sözleri duyabiliyor, hem de bu deneyin sonuçlarını gözlemleyebiliyor. Sonucunda ise kötü ve nefret dolu sözlerin yarattığı etkiye ilişkin bir farkındalık sağlanmış oluyor. Deney; hem öğrencilerin hem de eğitimcilerin büyük ilgisini çekmeyi başarmış.

Künye:

Reklamveren: IKEA UAE
Reklam Ajansı: MEMAC Ogilvy Dubai

Görsel: YouTube