Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zorbalığa Uğrayan Bir Çocuğa Mı Yoksa Bir Hamburgere Mi Tepki Gösterirdiniz?

Zorbalığa Uğrayan Bir Çocuğa Mı Yoksa Bir Hamburgere Mi Tepki Gösterirdiniz?

Zorbalığı Önleme Ayı çerçevesinde yayınladığı videoda Burger King, liseli çocuklar arasında geçen bir sahne kurgulayarak insanların buna mı yoksa kötü servis edilmiş hamburgerlerine mi tepki gösterdiğini sorguluyor.

PACER tarafından 2006’da zorbalıkla mücadele amacıyla yaratılan ve o zamandan beri Ekim ayında kutlanan “Zorbalığı Önleme Ayı” kapsamında pek çok marka ve STK zorbalık ve siber zorbalık konusunda farkındalık çalışmaları yapıyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde yazdığımız, Monica Lewinsky’nin siber zorbalık kampanyasıydı.  Sokakta acımasız davranışlara maruz kalan oyunculara etraftaki insanların verdiği tepkileri gösteren sosyal deney, oldukça güçlü bir mesaj veriyordu. Buna çok benzeyen bir iş de fast food zinciri Burger King‘den geldi.

Burger King de tıpkı Lewinsky’nin kampanyasındaki gibi bir zorbalık sahnesi kurguladı. Bir Burger King mağazasında geçen sahnede lise çağındaki çocuklar yaşıtları bir başka çocuğu herkesin içinde aşağılıyor, zorluyor, onunla dalga geçiyordu. Çocukların hepsi oyuncuydu ama orada yemek için bulunanlar bunu bilmiyordu.

İşin Lewinsky’nin çalışmasından ayrılan kısmı ise Burger King’in çarpıcı bir kıyaslama sunmasıydı. Burger King’in çalışmasındaki çocuk orada göz göre göre zorbalığa uğrarken, aynı zamanda Whopper Jr. da kötü bir muameleye maruz kalıyordu. Video; yumruklanıp, ezilerek müşterilere dağılmış bir şekilde servis edilen hamburgerlere müşterilerin %95’inin tepki verdiğini söylüyor. Ancak hemen yanlarında bulunan zorbalık gören çocuk konusunda ses çıkarmayı ne yazık ki, sadece %12’si akıl edebilmiş. Yani “zorbalığa” uğrayan hamburger, zorbalığa uğrayan bir çocuktan daha çok tepki çekmiş. Burger King’in ortaya koyduğu tablo, acı bir gerçeği gözler önüne seriyor.

Bu hafta YouTube üzerinden yayına giren videodaki çocuklar oyuncu ama müşteriler gerçek. Video insanları zorbalığa karşı ses çıkarmaya çağırıyor ve No Bully sitesine yönlendiriyor.

Görsel: YouTube