Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zorbalığı Anlamak İçin Perspektif Değiştirin

Zorbalığı Anlamak İçin Perspektif Değiştirin

Siber zorbalığa karşı farkındalık projesinde; iki farklı perspektif sunularak hem mağdur çocuğun hem de ebeveynlerinin yaşadıkları aktarılıyor.

Özellikle gençleri etkileyen zorbalık zaten ciddi bir sorunken sanal dünyanın ve sosyal medyanın yükselişi, bir de hayatımıza siber zorbalık kavramını getirdi. sanal dünyanın yarattığı önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Bu konuya eğilen pek çok farkındalık kampanyası yapılıyor. Arjantini telekomünikasyon firması Movistar için hazırlanan zorbalık karşıtı proje de bunlardan biri.

Wunderman Buenos Aires tarafından yaratılan kampanya, özellikle ergenlik çağında ve ergenlik öncesi yaş grubundaki çocukların maruz kaldığı siber zorbalığa dikkat çekmeyi amaçlıyor. Zira aslında zorbalığın en ağır yaşandığı yaş grubu ortaokul çağındaki çocuklar arasında.

İki Perspektiften Anlatım

Perspectives isimli çalışmada, konunun iki farklı yanı ele alınıyor. Birincisi çocuğun yaşadığı, ikincisi ailelerin gördüğü. Konunun iki farklı bakıştan anlatılması, hem bunu yaşayan çocuğu yardım istemeye teşvik etmeyi, hem de belirtilerin ebeveynler tarafından görülmesini sağlamayı amaçlıyor.

Proje için aynı hikaye benzer kamera açıları ile iki perspektiften de çekilmiş. Birinde zorbalığa uğrayan çocuğun okulda yaşadıklarını görüyoruz. Diğerinde ise evdeki halini. Örneğin, bir filmde çocuk okul arkadaşları tarafından duvara sıkıştırılmışken evde babası duvarın önünde çocukla konuşmaya çalışıyor. Birinde çocuk okul dolabını açıyorsa, diğerinde mutfak dolabını açıyor. Yani içerik çok farklı olsa da sinematografik açıdan benzer görüntüler yaratılmış.

Bir perspektif; okulda çelmeler takılan, dayak yiyen, kusan ve zorbalar tarafından tüm bu anları sosyal medyada yayılan çocuğu gösteriyor. Diğeri ise çocuğun evdeki içine kapanık, umutsuz, iletişimden kaçan sessiz halini. Aslında net bir sebep-sonuç ilişkisi var ortada ama okulda neler olup bittiğini bilmeyen, herhangi bir zorbalık durumundan şüphelenmeyen ebeveynler için bu ilişkiyi kurmak zor olabiliyor. Projeni amacı da bu farkındalığı yaratmak zira kampanya videosunun da söylediği gibi sadece tek tarafı bilmek, tüm hikayeyi bilmemize yetmiyor.

Telefonu Çevirerek Diğer Bakış Açısına Geçiliyor

Çalışmayı benzer paralel kurgu işlerinden ayrıştıran şey ise, iki farklı bakış açısı sunmasının ötesinde, bunu sunuş şekli. Zira telefonunuzda seyrettiğiniz videoyu, diğer bakış açısıyla izlemek istediğinizde telefonunuzu 180 derece çevirmeniz yeterli oluyor. Böylece dilediğiniz zaman sadece bir hareketle çocuğun okuldaki hayatından ev hayatına geçebiliyorsunuz. Bu da okulda yaşadığının ev yaşamına etkisini daha net görebilmenize yardımcı oluyor.

perspektif_perspectives_wunderman buenos aires_movistar_arjantin_bigumigu_5 perspektif_perspectives_wunderman buenos aires_movistar_arjantin_bigumigu_5 perspektif_perspectives_wunderman buenos aires_movistar_arjantin_bigumigu_5 perspektif_perspectives_wunderman buenos aires_movistar_arjantin_bigumigu_5

Filmi telefonunda seyretmeyenler için projenin internet sitesi üzerinde iki versiyon da yer alıyor. Girişte 18 yaş üstü veya 18 yaş altı seçenekleriyle hangi perspektifi seyretmek istediğinize karar verebiliyorsunuz. Ancak tabii bu versiyon, telefondaki kadar etkili olmuyor. Sitede ayrıca konu hakkında bilginin yanı sıra zorbalığa uğrayan mağdurların durumu bildirebileceği bir form bulunuyor.

Künye:

Reklamveren: Movistar
Reklam Ajansı: Wunderman Buenos Aires
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Sebastián Tarazaga, Dany Minaker
Yaratıcı Yönetmen: Matias Martty, Juan Calvo
Reklam Yazarı: Nicolas Demichelle
Sanat Yönetmeni: Francisco Cerrutti
Proje Yöneticisi: Bárbara Laffue
Dijital: Leonardo Arnelli, Valeria Diaz, Marcos Bazterrica
Developer: Javier Corra
Müşteri İlişkileri: Fabiana Antonelli, Belen Yusso, Maria Jazhal, Paula Torres
Yapım Şirketi: Ladoblea S.A.
Yönetmen: Martin Donozo
Görüntü Yönetmeni: Daniel Ortega
Yapımcı: Marco Pilosio
Yönetici Yapımcı: Jose Arnal, Adrian Aspani
Kurgu: Sebastian Mega
Post Prodüksiyon Koordinatörü: Luis Staffolani
Müzik: Italians Do It Better
Ses: Porta Estudio

Görsel: YouTube