Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nendo’nun Kum Saatleri Zamanın Göreceliğini Vurguluyor

Nendo’nun Kum Saatleri Zamanın Göreceliğini Vurguluyor

Nendo, sıra dışı dört kum saati tasarladığı “Variations of Time” serisiyle zamanı algılama biçimlerimize dair keşfe çıktı.

Nendo; kendin yap çikolata seti, acil durumlarda fenere dönüşebilen kağıt ve afet bölgeleri için portatif tuvalet gibi sayısız ilginç projeye imza atan önemli bir tasarım markası. “Variations of Time” adlı kum saati serisi de yeni çalışmaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri oldu.

Klasik kum saati imgesinin dışına çıkmak

Kum saati, yüzlerce yıl öncesinden beri var olan ve şekli değişmeden kalmadan nadir araçlardan. Diğer saatlerin ortaya çıkışıyla birlikte kum saatine ihtiyaç kalmadı belki ama onun şeklini, zamanın sembolü haline getirerek onurlandırmayı da ihmal etmedik. Japon tasarım stüdyosu Nendo, Variations of Time serisinde 4 farklı tasarımla kum saatini yeniden yorumladı ve zihinlerimizdeki o sembolik kum saati görünümünün dışına çıktı. Kum saatini daha önceki biçimlerinden adeta kopararak, zamanın daha özgürce hareket ettiği yeni biçimler ortaya koydu. Bu saatler, zamanı nasıl algıladığımızı ele alıyor.

Zamanın özgürce aktığı yeni biçimler

“Time divided” aldı kum saatinde beş dakikaya eş değer kum, bölünerek iki ayrı hazneye akıyor. Üç dakika boyunca soldaki hazneye akan kum, bunun ardından sağdaki hazneye düşmeye başlıyor ve bu da iki dakika sürüyor. “Time converted”a baktığınızda kumun hareket hızının haznenin açısıyla bağlantılı olduğunu görüyorsunuz. Böylece iki ve bir dakikalık zaman dilimlerini ölçebiliyorsunuz. Bu versiyonda kum sağ taraftan iki dakikada aşağıdaki hazneye doluyor. Saati ters çevirdiğinizde ise daha hızlı akarak bir dakikada hazneye iniyor. “Time doubled”da ise üç tane üst üste hazne görülüyor. İlk hazneden ikinciye bir dakikada akan kum, en alttaki hazneye akana kadar 2 dakika daha geçmiş oluyor. “Times three”ye baktığınızda bir büyük hazne ve onun üzerinde ona bağlanan 3 küçük hazne görüyorsunuz. Her bir hazneden kum akış hızı; bir, iki ve üç dakika olmak üzere farklı sürelere eş değer.

Nendo, kum saatleri örneklerini hayata geçirirken ürün örnekleri ve prototipler üreten Japon şirket INAC ile iş birliği yapmış. Saatleri, bu yılki Milano Tasarım Haftası’nda solo sergisi “Forms of Movement”da sergilemiş. Serginin konusu hareket biçimleri olduğundan bu kum saatleri de zamanın hareketini görselleştiren yeni biçimler ortaya koyuyor. Tabii her biri estetik açıdan son derece büyüleyici. Adeta birer heykel gibiler.

Time divided

Time converted

Time doubled

Times three 

Görsel: Nendo