Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nendo’dan Afet Bölgelerine Portatif Tuvalet

Nendo’dan Afet Bölgelerine Portatif Tuvalet

Nendo, afetzedeler için taşınabilir bir tuvalet oturağı tasarladı.

Tuvalet birçok insan için çok elzem bir konu. Kimisi her tuvaleti kullanamaz, kimisi hodri meydan der bu konudan hiç çekinmez. Kimisi alafranga kimisi de alaturka tercih eder. Ama çoğunluk hijyen ve tuvalet paylaşımı konusunda çok hassastır. Herkesin farklı bir değeri ve kendince çözümü vardır tuvalet için. Ama bazılarının tercih şansı olmaz. Doğal afet gibi olaylarda insanlar şart ayırmaksızın bu ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalır.

Kişiselleştirilmiş çikolata yapma seti, gün batımı kokulu mumlar ya da fenere dönüşen kağıt gibi yaratıcı çalışmalarıyla bilinen Japonya merkezli ünlü tasarım stüdyosu Nendo, şimdi de, portatif lavabolardan esinlenerek, sadece tuvalet oturağı olan bir portatif bir tuvalet tasarladı; minimLET.

Her An Tuvalet Konforu

Nendo’nun taşınabilir tuvaleti tasarlamasındaki amacı da, doğal afetlerden etkilenen insanların kullanabileceği bir ürün yapmak istemeleri. Nendo, 2011 ve 2016’da Japonya’da gerçekleşen Tōhoku ve Kumamoto depremlerinden sonra, yönlerini bu konuda yardımcı olabilecek tasarımlar geliştirmeye daha da çevirdi. Tōhoku ve Kumamoto depremleri büyük tsunamilere sebebiyet olup birçok kişiye ve kaldıkları alanlara zarar vermişti. Ana problemin yaşam alanı olduğunu saptayan Nendo; elektrik, su, yemek gibi temel ihtiyaçların da yaşam alanı problemlerine dahil olduğunu belirtiyor.

Parçalara ayrılıp taşınabilmesi için, minimLET tamamen katlanılabilir tasarlanmış. minimLET’in toplamda 6 parçası var; dört alüminyum boru, bir c şekli oturak, etrafına örtmek için bir cibinlik, çöp torbaları ve sıvıyı topaklaştırması için koagülan madde içeriyor. Tüm bu malzemeler çantasına sığıp kolayca taşınabiliyor. Çanta ayrıca boşken 16 litre su taşıyabiliyor böylece tuvaletinizi 2 kez yıkayabiliyorsunuz.

 Altındaki dört noktaya herhangi bir çubuğu dik durması için koyup oturağı üstüne oturtabiliyorsunuz. Kendi boruları yerine teneke kutular ya da su şişeleri de kullanılabilir. Ama dört ayağın eşit uzunlukta olduğuna dikkat edin yoksa otururken biraz zorlanabilirsiniz. Sadece oturak olması ayrıca taşıma kolaylığı da sağlıyor.

Nendo, Minimilet portatif tuvaleti afetzedeler için yapmış ama kampçılar için de güzel bir çözüm olabilir.

 

Görsel: Nendo