Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Günde İki Kez Tam Bir Küp Şeklini Alan Saat

Günde İki Kez Tam Bir Küp Şeklini Alan Saat

Japon tasarım stüdyosu Nendo, lüks saat perakendecisi The Hour Glass’ın 40. yılı için Cubic Clock adlı ilginç bir saat tasarladı.

Nendo yapay çiçek bahçesi, acil durumlarda fenere dönüşebilen kağıt, kendin yap çikolata seti, ve afet bölgeleri için portatif tuvalet gibi sayısız ilginç projeye imza atan önemli bir tasarım markası. Yine zamanı algılama biçimlerimizi incelediği sıra dışı dört kum saati serisi Variations of Time da büyük ilgi çeken çalışmalarındandı. Bu defa ise kare şeklini günde sadece iki kez tamamlayan küp şeklindeki saat Cubic Clock ile gündeme geldi.

Dilimlenmiş köşesi akrep ve yelkovan olan saat: Cubic Clock

Cubic Clock, köşelerinden biri üzerine dengeli ve eğimli bir şekilde oturtulmuş. Tam karşıdaki köşesi ise bıçakla dilimlenmiş gibi görünüyor. Alüminyum küp gövdenin parçası olan bu dilimler, akrep ve yelkovan işlevi görüyor. Saate gereksiz parçalar ve malzemeler eklemek yerine stüdyo, köşelerden birini sökerek ve bu dilimleyerek istenen parçaları elde etmiş.

Lüks saat perakendecisi The Hour Glass’ın 40. yılını kutlamak için tasarlanan saat; sanat, tasarım ve saat arasındaki çizgileri bulanıklaştırmayı” amaçlıyor. Saat sadece günde iki kez bütünlenmiş haline kavuşuyor, o da elbette öğlen 12:00 ve gece 00:00. Bunlar, akrep ve yelkovanın saatin şeklini tamamlamak için birbirleriyle ve küpün kendisiyle dikey olarak hizalandığı anlar.

Nendo’ya göre saatin yapısı, “on iki saatlik bir döngü tamamlandıktan sonra zaman sıfırlanıyormuş” izlenimini veriyor. Bir an için, tüm zaman göstergesi kayboluyor ve insan zihnine zamanı sıfırlama şansı sunuluyor.

Cubic Clock, The Hour Glass’ın 40. yılı için Singapur’da düzenlenen Then Now Beyond sergisinde 31 January 2020’ye kadar sergilenecek. Sınırlı sayıda (10 adet) üretilen saat, sergi süresince satışta olacak.

Nendo’nun çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Nendo