Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zamanı Daha Sakin Bir Şekilde Takip Etmek İçin Gün Işığı Saati

Zamanı Daha Sakin Bir Şekilde Takip Etmek İçin Gün Işığı Saati

Linda B'nin imzasını taşıyan Sunlight Clock, gün ışığı efektiyle saati gösteriyor ve böylece saate bakmanın stres yaratan etkisini azaltmayı amaçlıyor.

Her şeyin ilacı olarak tabir edilen zaman, büyük resme baktığımızda pek de dost canlısı sayılmaz aslında. Zaman kavramı, insan bilincini sürekli zehirleyerek geçmişe dair özlemler ve gelecek kaygıları arasında gidip gelmesine neden oluyor. İnsan “şimdi”ye bir türlü odaklanamıyor, içinde bulunduğu anın bir türlü hakkını veremiyor bu yüzden. Saat de bu anlamda bir zamanı ölçme aracından çok bir stres aracına dönüşmüş durumda. Hele de koştursak da hiçbir yere yetişemediğimiz böyle bir çağda… Ancak tasarımcılar son yıllarda öyle ilginç ve izlemesi keyifli saatler yapıyorlar ki zamanın yarattığı bu stresi geri plana itebiliyorlar. Zamanı payetlerle yazan Sequino, gün boyunca açılıp kapanarak şekil değiştiren kinetik saat Solstice, Nendo’nun heykel gibi kum saati serisi Variations of Time, havada duran steampunk saat serisi Nixie Clock, zamanı her seferinde yazarak gösteren saat Plock son zamanlarda rastladığımız en şairane saat tasarımı örneklerindendi. Sunlight Clock da tıpkı bu örnekler gibi dikkat çekenler arasında.

Sunlight Clock ile zamanı yavaşlat

Sunlight Clock (gün ışığı saati); kullanıcıyı sakinleştiren, acele etmek yerine gün batımını izliyormuş gibi hissetmesini sağlayabilecek türde bir tasarım. Tıpkı kanepede kahvenizi içerek geçirdiğiniz bir tatil gününde pencerelerden duvarlara yansıyan ışık oyunlarını izlemek gibi bir his uyandırıyor insanda.

Çinli endüstriyel tasarımcı Linda B’nin imzasını taşıyan saat, temelde betondan – yaşadığımız binaların yapıldığı malzeme olduğu için seçmiş – yapılmış bir küp ve duvardaki sayılardan oluşuyor. Küpün içine bir yapay ışık ve devre yerleştirilmiş. Ayrıca küpte dikey bir yarık açılmış. Bu yarıktan sızan ışık duvardaki sayıların üzerine vurarak zamanı gösteriyor. Işığın yansıma şekli, gün ışığıyla aynı etkiyi yaratıyor.

Linda B, herkesin kendi gün ışığı saatini yapabilmesi için küpün kendin yap kılavuzunu da paylaşmış. Bu küp sayesinde evi az ışık alan insanların da gün ışığı etkisini yaşayabilmelerini hedeflemiş.

Sunlight Clock Sunlight Clock

Görsel: Behance