Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Astral Saat

Astral Saat

Zamanı görsel ve işitsel bir mutluluk içinde deneyimleme fikriyle yola çıkan Naotou Aji, galaksi sistemlerinden ilham alarak “Clock Needs to be Corrected” isimli bir saat tasarladı.

Çağdaş tasarımcılar, saati stres yaratan bir zaman ölçer olmanın ötesinde farklı konseptlerle yorumluyor. Kullanıcıyı sakinleştiren, daha verimli olmasına yardım eden ve görünüm olarak da sanat eseri olmaya yaklaşan şık tasarımlar üretmeye odaklanıyorlar. Bunun sonucunda da; zamanı iyi kullanmayı hatırlatan heykel-saat Momentum, edebi alıntılarla saati söyleyen Author Clock, gün ışığı saati Sunlight Clock, kinetik saat Solstice gibi örneklerle karşılaşıyoruz. Nendo’nun heykel gibi kum saati serisi Variations of Time’ı da anmadan geçemeyeceğim bu noktada. Naotou Aji’nin astral masa saati de bu tür sıra dışı konseptlerden biri.

astral saat

Saatteki katmanlar zamanın akışıyla ve melodiyle dalgalanıyor

Bu saat, ilk bakışta fotoğraf makinesi objektifi gibi iç içe geçmiş yapılardan oluşan 2 yuvarlak kapsüle sahip. Bunlardan bir tanesi, galaksi sistemini temsil eden minik bir döngüsel kapsül. Saate belli bir açıdan bakıldığında, iç içe geçen katmanlar arka arkaya saati, dakikayı ve saniyeyi gösteriyor. Saatin diğer tarafındaki kapsül ise pirinçten yapılmış bir hoparlör. Hoparlör kısmındaki katmanlar da melodi eşliğinde içeri ve dışarı doğru hareket ederek dönüyor.

Çinli tasarımcı Naotou Aji, bu saatin zamanın işleyişini göstermekle ilgili olmadığını, zamanın geçişini görsel ve işitsel bir mutluluk içinde deneyimlemekle ilgili olduğunu vurguluyor. Dünya’dan yıldızlara bakarken bu sınırsızlık içinde nasıl kayboluyorsak, bu saat de gezegen hareketinin harikalarında kaybolmakla ilgili tasarımcıya göre. Naotou Aji, insanların artık saat kullanmadığı akıllı telefon çağında, masa saatleri de zamanı gösterme misyonunun ötesine geçmeli diyor.

Naotou Aji, tasarımı Behance’te “Clock Needs to be Corrected” başlığıyla paylaşmış. Bu başlık da tasarımcının odaklandığı noktanın farklı olduğunu gösteriyor. Buradaki açıklamalarına göre; daha önce tasarladığı ve çok iyi geri dönüşler aldığı Eye Ball Clock’tan ve CUBIC isimli mini taşınabilir beamer’dan ilham almış. Bunları birleştirdiğinde kübik bir saat olan bu yeni tasarım ortaya çıkmış.

Görsel: Behance