Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zamanı Payetlerle Yazan Saat

Zamanı Payetlerle Yazan Saat

Mimar Ekaggrat Singh Kalsi tarafından kendin yap projesi olarak internette paylaşılan Sequino, zamanı payetlerle yazan robotik bir saat.

Herhalde insanın en büyük düşmanlarından biri, sürekli yarıştığı zaman ve elbette zamanı takip ettiği araç olan saat. Hatta Norveç adası Sommaroy bu nedenle zaman ve saat kullanımını kaldırmayı dahi planlıyor. Baktıkça insana stres yükleyen bu objelere ilginç ve şık dokunuşlar yapmak belki bir nebze olsun bu stresi dağıtabilir. Gün boyunca açılıp kapanarak şekil değiştiren kinetik saat Solstice, havada duran steampunk saat serisi Nixie Clock, zamanı her seferinde yazarak gösteren saat Plock, Nendo’nun heykel gibi kum saati serisi Variations of Time en şairane saat tasarımı örneklerindendi. Sequino da en ilginç saat tasarımlarından biri olarak bu gruptaki yerini alıyor.

Sequino

Zamanı göstermesi bile zaman alan robotik saat: Sequino

Payetler 2018 ortalarından bu yana daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Özelikle de payetlerin yönüyle oynayınca renk değiştiren giysiler ve objeler trend olmuştu. Bu payet çılgınlığı anlamsız gibi görünse de bir mucite, payetli saat yapmak için ilham vermiş.

Payetlerle oynamak insana tuhaf bir haz verebilir. Bu rahatlatıcı deneyim neden zaman denilen can sıkıcı kavramı bir nebze olsun eğlenceli hale getirmesin ki? Zamanı yazması bile zaman alan şirin mi şirin bir saatin doğması işte bu bakış açısıyla doğmuş.

Sequino, Hackaday’de mimar Ekaggrat Singh Kalsi tarafından paylaşılmış. Saatin her bir parçasını nasıl tasarlandığını detaylarıyla göstermiş Ekaggrat. Bir havya, 3D yazıcı, Arduino ve bütçeyi fazla zorlamayacak bazı elektronik parçalar bu saati yapmak için yeterki. Tabii bu arada payet de lazım. Bunun için de payet kaplı kumaşa sahip eski bir eşyadan faydalanmak mümkün.

Görsel: YouTube