Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Edebi Alıntılar Eşliğinde Zamanı Söyleyen Saat

Edebi Alıntılar Eşliğinde Zamanı Söyleyen Saat

Edebi alıntıların içinde geçen saatler aracılığıyla zamanı söyleyen Author Clock, zamanı okumayı daha keyifli hale getirmeyi hedefliyor.

Sürekli zamanla yarıştığımız bir çağda yaşıyoruz. Her şeyin ilacı olarak nitelendiriliyor oysa bu artık pek çok sorunun kaynağı zamanın ta kendisi. Onu ölçtüğümüz araç olan saat de bir stres kaynağı olmaktan öteye gidemiyor. Hatta Norveç adası Sommaroy’da bu nedenle zaman ve saat kullanımını kaldırma fikri gündeme gelmişti. Ancak tasarımcılar son yıllarda öyle ilginç ve izlemesi keyifli saatler yapıyorlar ki zamanın yarattığı stresi bir nebze olsun geri plana itebiliyorlar. Zamanı daha sakin bir şekilde takip etmek için tasarlanan gün ışığı saati Sunlight Clock, zamanı payetlerle yazan Sequino, gün boyunca açılıp kapanarak şekil değiştiren kinetik saat Solstice bu anlamda unutulmaz örnekler arasında. Nendo’nun heykel gibi kum saati serisi Variations of Time, havada duran steampunk saat serisi Nixie Clock, zamanı her seferinde yazarak gösteren saat Plock son zamanlarda rastladığımız en şairane saat tasarımı örneklerindendi. Şimdi de zamanın acılarını edebiyatla hafifleten Author Clock var sırada.

Author Clock, çağdaş sanattan ilham alıyor

Farklı yazarlardan binlerce alıntı içeren Author Clock, özellikle edebiyat tutkunlarına hitap eden bir tasarım. Alıntılar, gün içindeki belirli saatleri ve dakikaları içeriyor ve kullanıcı bu alıntılar aracılığıyla saati öğrenebiliyor. Bunu yapabilmek için yaklaşık 600 yılı kapsayan bir dönemin edebi eserleri taranmış. Virginia Woolf’tan William Shakespeare’e uzanan farklı yazarlara yer verilmiş. Böylece gün boyunca saati kontrol etmeyi biraz olsun keyifli hale getirmek amaçlanmış.

Zamanı edebiyatla harmanlama fikri, video sanatçısı Christian Marclay’in 2010 yılında gerçekleştirdiği The Clock adlı yerleştirmesinden ilham alıyor. Bu yerleştirmede yer alan video, günün dakikalarını görüntülemek için filmlerden sahneler kullanan 24 saatlik bir film. Bu eserden birkaç yıl sonra The Guardian’da yayınlanan bir makale, okuyucuları filmler yerine kitaplarla aynı şeyi yapmaya davet etti. Author Clock’un yaratıcısı – aynı zamanda makine mühendisi ve ürün tasarımcısı – Jose Cardona bu eseri ve makaleyi keşfettikten sonra kendi saatini kendisi tasarlamaya karar vermiş.

Cardona bu saatin okuyucuların yeni kitaplar, yazarlar ve hatta türler keşfetmesine yardımcı olacağını umuyor. Ayrıca bu saate arkadaşlarınızla, ailenizle veya iş arkadaşlarınızla baktığınızda bunun hoş bir sohbeti tetikleyeceğine de inanıyor.

Alıntıları çoğaltmak için edebiyat tutkunlarıyla birlikte çalışıyorlar

Author Clock, sürdürülebilir ormanlardan elde edilen beyaz meşe ağacı kullanılarak yapılmış. Siyah ön çerçeveyle (geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış) yan yana duran ahşap çerçeve, kağıt benzeri bir görünüme sahip olan ekranı vurgulayarak saati mekanın dekoruna uyarlanabilir hale getiriyor.

Şu anda Kickstarter’da fonlanan Author Clock, 12 saatten kısa bir süre içinde hedeflediği desteği toplamış. Kampanya sayfasında, One Tree Planted ile birlikte çalışacaklarını ve satılan her saat için bir fidan dikileceğini belirtmişler. Saat iki farklı versiyonla piyasaya sürülecek: 4 inçlik bir ekrana sahip olan masa saati ve duvara monte edilebilen 7,5 inç ekranlı daha büyük versiyon.

Author Clock’ta yer verilecek alıntılar için hala edebiyat tutkunlarıyla birlikte çalışmaya devam ediyorlar. “Destekçilerimizin çoğu, yılda 100’den fazla kitap okuyan hevesli okuyucular” diye açıklıyor Cardona. “Destekçilerimizle birlikte çalışarak, kampanyanın sonunda dünyadaki zamandan bahseden en eksiksiz alıntı listesine sahip olacağımızdan eminiz.” diyor.

Görsel: Kickstarter