Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Louis Vuitton’dan Biyoiklim Atölyesi

Louis Vuitton’dan Biyoiklim Atölyesi

Sürdürülebilir tasarımlarda podyum dışına çıkan Louis Vuitton, Oratoire adlı ilk biyoiklim atölyesini Fransa'da açtı.

2025 yılına kadar ürünlerinin tamamının eko-tasarım stratejisine uyacağının taahhüdünü veren Louis Vuitton, bu sözünü podyum dışına taşıdı. Bu yıl 200. yaşını kutlayan marka, Fransa’nın Vendôme kasabasında bizzat kendi tasarımı olan ve 65 bin metrekare alana yayılan biyoiklim atölyesini açtı.

Oratoire adlı atölyenin temel özelliklerinden biri, geleneksel ısı ve iklimlendirmeyi kullanmak yerine biyoiklimsel tasarım ile doğayı kullanarak iç sıcaklığı düzenleyebilmesi. Mimaride biyoiklimsel tasarım, minimum enerji harcayarak bina içinde maksimum konforu sağlamaya hedefler. Binanın iç kısmı, kuzeyde yer alan ve yağmur suyuyla beslenen göletler tarafından soğutulurken, buradan elde edilen su da binanın etrafındaki bitkileri sulamak için kullanılıyor. Atölyenin zemininde yer alan boru sistemi Antik Roma’da olduğu gibi suyun dolaşımını sağlayarak binayı mevsim şartlarına göre ısıtıp soğutuyor.

Doğal ışık kullanımını en üst düzeye çıkarabilmek için özellikle binanın kuzey bölümünde büyük pencereler yer alıyor. Tek katlı binanın güney cephesinde ise nispeten daha ufak ve az sayıda pencere bulunuyor. Atölye ayrıca rüzgarın iç mekanda kontrollü bir şekilde dolaşabilmesi için sıcaklıkla etkinleşen panjurlu bir mini pencere havalandırma sistemine de sahip. Çatıda güneş panelleri yer alan Oratoire’ın enerji tüketiminin, mevcut Louis Vuitton atölyelerinin yarısı kadar olduğu belirtiliyor. 

Louis Vuitton’ın mimari tasarım departmanı tarafından geri dönüştürülmüş ahşap ve metal gibi malzemeler kullanılarak inşa edilen atölyede, işe alınacak yüzlerce zanaatkârın el işçiliğiyle deri eşya ve aksesuar üretmesi planlanıyor. Şirket, ikinci biyoiklim atölyesini de bu yıl içinde yine Fransa’da açacağını açıkladı.

2021 yılında organik pamuk, geri dönüştürülmüş yün bazlı jakar ve mevcut stoklardan elde edilen yüzde 100 geri dönüştürülmüş polyester ile geri dönüştürülmüş plastik gibi çevreye duyarlı malzemeler kullanılarak tasarladığı “Felt Line” adlı sürdürülebilir koleksiyonunu tanıtan marka, geçtiğimiz ay sürdürülebilir spor ayakkabısı LV Trainer‘ın detaylarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Görseller: Louis Vuitton, Twitter