Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Japonya’nın Moda Dünyasına Armağanı Issey Miyake’nin 50 Yıllık Tasarım Yolculuğu

Japonya’nın Moda Dünyasına Armağanı Issey Miyake’nin 50 Yıllık Tasarım Yolculuğu

Japonya’nın moda ve tasarım dünyasına armağanı Issey Miyake, 84 yaşında Tokyo’daki evinde hayata veda etti.

Japonya’dan çıkan en önemli moda tasarımcısı olarak kabul edilen Issey Miyake, uzun zamandır mücadele ettiği karaciğer kanserine yenik düşerek geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Geleneksel el işçiliği ve teknolojiyi birleştiren fütüristik tasarımları ve L’Eau d’Issey parfümü ile adeta koku hafızalarımıza kazınan Issey Miyake’ye 50 yıllık tasarım yolculuğundan kesitlerle veda etmeye ne dersiniz?

Modern moda endüstrisine doğu – batı füzyonu

Ardında birçok moda tasarımcısının imreneceği bir miras bırakan Issey Miyake’nin tasarım dünyası ile ilk teması Tokyo’da bulunan Tama Üniversitesi’nde grafik tasarım okuması ile başlar. Daha sonrasında dünyanın en prestijli moda okullarından École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne’de eğitim almak için Paris’e yerleşen Miyake, bir bakıma Japonya’dan getirdiği köklerini Paris’te alacağı eğitimle benzersiz bir forma sokar. 1973 senesine kadar Guy Laroche ve Givency gibi moda evleriyle çalışan Issey Miyake, o yıl kendi markasını kurmaya karar verir.

Tarihe geçen bir boğazlı kazak

Doğu felsefesi ve minimalizmle oldukça içli dışlı olduğu bilinen Apple kurucusu Steve Jobs için -sonradan ikonikleşecek- düz siyah boğazlı kazaklar tasarlayan Issey Miyake, bu tasarımları ile büyük bir çıkış yakalar. Hatta bu çıkışı Miyake’nin bambaşka bir açılım yapmasına da sebep olur: Çünkü tasarımcı couture koleksiyonlar tasarlamanın yanı sıra F1 pilotu Lewis Hamilton ve Güney Koreli aktör Steve Yeun gibi popüler kültür figürlerinin imaj tasarımlarından da sorumludur.

Bazı unutulmaz Issey Miyake tasarımları

Köklerini Japonya’nın tasarım mirasından alan bir tasarım ekolü yaratan Issey Miyake’nin ününün tek sebebi elbette o ikonik siyah kazak değil. Japonya’nın en önemli sanat müzesi olan Tokyo Ulusal Sanat Müzesi, adına bir retrospektif sergisi düzenlenen Miyake, gördüğü saygıyı biraz da modayı sanat düzleminde ele almasına borçlu.

Biraz origami, biraz Uzakdoğu minimalizmi, biraz fütürizm ama her zaman bolca sanatsal estetik taşıyan Issey Miyake’nin akıllarda yer eden bazı tasarımlarını hatırlamak gerekirse:

İlk defa couture defilesinde sunduğu büst görünümlü korse (1980)

Grace Jones için tasarladığı sahne kostümleri (1980-2000)

Tasarımcının imzası haline gelen o efsane pliseler: Pleat Please Koleksiyonu (1995)

Kendi tasarladığı inovatif kumaşlarla yarattığı Baked Stretch Koleksiyonu (2016)

Japon el sanatlarından ilham alan tablo gibi bir ilkbahar yaz koleksiyonu (2021)

 

 

Görsel: Issey Miyake, Vogue, Hypebeast