Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ukiyo-e Evrenindeki Yaratıklar Pelüş Figürlere Dönüşüyor

Ukiyo-e Evrenindeki Yaratıklar Pelüş Figürlere Dönüşüyor

Ōta Memorial Museum of Art, ukiyo-e'lerdeki efsanevi yaratıkları koleksiyonluk pelüşlere dönüştürüyor.

Sevdiğiniz sanatçıların dünyasından 3 boyutlu mini figürler ya da heykeller edinmek ayrı bir tat. Hollandalı dekoratif heykel tasarım stüdyosu Parastone, Bosch’un tablolarındaki tuhaf figürleri 3 boyutlu olarak üreterek bu heyecanı bizlere yaşatmıştı. Şimdi ise ukiyo-e’lerdeki efsanevi yaratıkların pelüş heykellere dönüşümüne tanık oluyoruz.

Kaya aslanı ve zodyak yaratık

Edo döneminde (1600 – 1868) gelişen Japon ahşap baskı sanatı ukiyo-e’ler, özünde insanların yaşamına güzellik ve neşe katmayı amaçlayan seri üretim sanat eserleriydi. Bununla birlikte içlerinde modern sanatın önemli ustalarını etkilemeyi başarmış harika işler vardı. Örneğin Van Gogh’a ilham veren kendi ahşap baskı resim koleksiyonu mevcuttu. Bu eserlerin konuları arasında doğa ya da şehir manzaraları, hayanlar, tanınmış kişilerin figürleri gibi temalar yer alıyordu. Sanatçının kendi mizah anlayışının ve yaratıcılığının baskılara gerçeküstü ve beklenmedik yaratıklar şeklinde sızması da alışılmadık bir durum değildi. Japonya’daki ukiyo-e müzesi Ōta Memorial Museum of Art, eserlerdeki bu yaratıklara odaklanmış ve bunlardan bazılarını koleksiyonluk pelüş figürlere dönüştürmeye karar vermiş.

Pelüş versiyonu yapılan en dikkat çekici figürlerden biri, Utagawa Yoshikazu’nun 1853 tarihli bir baskısında yer alan “kaya aslanı”. Baskı, sanatçının istasyonlarla ilgili efsaneleri anlatmak için mizahi görüntüler kullandığı çok sıra dışı bir seri olan “Tokaido’nun Elli Üç İstasyonu”nun bir parçası.

ukiyo-e pelüş

Bir başka karakter ise 1858’de Utagawa Yoshitora tarafından yaratılan bu hibrit canlı. Eserin başlığı kabaca “Doğu zodyakının on iki hayvan işareti, tek bir hayvan oluşturmak için bir araya geliyor” anlamına geliyor. Dolayısıyla bu yaratığın, zodyak hayvanlarının bir birleşimi olduğu ima edilmiş. Tavşan kulakları, sıçan yüzü, öküz boynuzları, kaplan çizgileri, ejderha alevleri, yılan kuyruğu, atın yelesi, keçi sakalı, maymun gövdesi, ve horoz tarağı var. Bir köpeğin ön ayaklarına ve bir domuzun arka ayaklarına sahip. Pelüş zodyak yaratık, hangi yılda olursak olalım iyi şans getireceği iddiasında.

ukiyo-e pelüş

Şu an için bu iki yaratığın pelüşleri sunulmuş. Diğer ukiyo-e karakterlerin pelüş versiyonlarının yapılıp yapılmayacağına veya kaç tanesinin yapılacağına dair henüz bir bilgi yok.

ukiyo-e pelüş

Görsel: Felissimo