Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Van Gogh’un Biriktirdiği 500 Japon Ahşap Baskı Resim İnternete Açıldı

Van Gogh’un Biriktirdiği 500 Japon Ahşap Baskı Resim İnternete Açıldı

Van Gogh’un koleksiyonundaki 500 Japon ahşap baskı resim, Van Gogh Müzesi tarafından dijitalleştirildi ve tüm dünyanın erişimine açıldı.

19. Yüzyılın ikinci yarısında Avrupa’da Japon sanatına yönelik büyük bir ilgi uyanmıştı. Japon estetiğini araştırmaya yönelik bu eğilimin Batı sanatına etkisi Japonizm olarak da biliniyor. Vincent Van Gogh’un sanatına ve yaşamına ilgi duyanların bildiği gibi o da Japon sanatından etkilenmiş tutkulu bir ukiyo-e koleksiyoncusu idi. Van Gogh Müzesi, sanatçının biriktirdiği bu eserleri derleyerek müthiş bir dijital arşive imza attı. Böylece sanatçının özel koleksiyonundaki 500 ahşap baskı internete açılmış oldu.

Van Gogh tutkulu bir Japon ahşap baskı resim koleksiyoncusuydu

Van Gogh, Japon sanatını 1886 yılında Paris’e taşındıktan sonra keşfetmişti. İlk baskı eserleri ise Anvers’te satın almıştı. Bu baskıları, atölyesinin duvarlarına asan sanatçı, egzotik etkilerden ilham alarak kendi sanatını modernize etmeyi umuyordu. Kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplarda da bu yeni keşfinden sık sık bahsetmişti.

Birçok sanatçı gibi o da Japon ahşap baskılarda, Batı Sanatının standart kurallarına uymayan kompozisyonlardan etkilendi. Japon sanatçılar; 2 boyutluluktan, ufuk çizgisini görmezden gelmekten, sıra dışı renk kombinasyonları kullanmaktan ve kompozisyonlarının ortasında ön planda boş alan bırakmaktan korkmuyorlardı. Van Gogh, Avrupalı ​​sanatçılar tarafından kullanılan katı kompozisyon kurallarından kurtulmak için Japon sanatındaki bu ilkelerin bazılarını benimsemeye başlamıştı. Doğal manzaralar, kabuki oyuncuları, sumo güreşçileri, halk hikayeleri, erotik tasvirler ve daha niceleri sanatçıya ilham veriyordu.

Van Gogh, Anvers’teki ilk satın aldığı ahşap baskılardan itibaren, tutkulu bir ukiyo-e koleksiyoncusu olmuştu. Mektuplarında yüzlerce Japon ahşap baskı resmine sahip olduğundan bahsediyordu. Van Gogh Müzesi bunlar içinden 500 eseri dijitalleştirerek tüm dünya için erişilebilir kıldı. Müze arşive eşlik etmesi için, Japon sanatının Van Gogh’un sanatı üzerindeki etkisine dair bir görsel makale de hazırlamış. Van Gogh’un koleksiyonundaki Japon ahşap baskılardan 100 tanesi ne yazık ki eksik. Bu eksiğin, Van Gogh’un sanatçı arkadaşlarıyla baskıları değiş tokuş etmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Van Gogh’un Japon ahşap baskı koleksiyonu; kolay erişim için tema, teknik, sanatçı ve stille göre organize edilmiş. Koleksiyona buradan erişebilirsiniz. Görseller internetten ücretsiz olarak indirilebiliyor. Müze dijital arşivin yanı sıra ahşap baskıları bir kitap olarak da yayınlamış.

Görsel: Van Gogh Museum
Manşet görseli düzenlenmiştir.


Bigumigu Yazarı
| GENEL