Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ukiyo-e’nin En Büyük Ustalarından Hiroshige’nin Eserleri İnternete Açıldı

Ukiyo-e’nin En Büyük Ustalarından Hiroshige’nin Eserleri İnternete Açıldı

Edo döneminin en büyük ahşap baskı resim sanatçılarından Utagawa Hiroshige’nin 1.000'i aşkın eseri, artık internet üzerinden görüntülenebiliyor ve indirilebiliyor.

Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve bağımsız kurumlar sık sık koleksiyonlarını ücretsiz olarak internete açtığını duyuruyor. Hatta bu koleksiyonların içinde tek noktadan arama yapabilmenizi sağlayan özel bir arama motoru bile yapıldı. Bunların içinde Japon ahşap baskı resimleri önemli bir yer tutuyor. Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resimden tutun sıra dışı gölge oyunu tekniklerini işleyenine ve dalga desenlerini konu alanına kadar pek çok özel koleksiyon internete açıldı. Bunların içinde en geniş kapsamlılarından biri de 220.000’i aşkın parça içeren Ukiyo-e Search idi. Bu defa ise Edo dönemimin en büyük ustalarından Utagawa Hiroshige’nin eserlerini içeren önemli bir koleksiyon internetin erişimine açıldı.

Utagawa Hiroshige’nin 1.000’i aşkın eseri bu koleksiyonda

Gölge oyunu koleksiyonunu müjdelediğimizde, Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustası Utagawa Hiroshige’nin sanatına dair detaylardan bahsetmiştik. Kendisi ukiyo-e sanatının 6 büyük ustasından biri olarak anılıyor. Ayrıca hayatı boyunca 8.000’den fazla ahşap baskı resim yapmış oldukça üretken bir sanatçı olarak da ayrı bir önemi var.

Utagawa Hiroshige

Japonya’nın dış dünyaya açılmadan kendi kabuğunda geçirdiği 17.-19. Yüzyıllar (Edo dönemi veya Tokugawa dönemi), ahşap baskı resimlerin de altın yılları oldu. Bu dönemde Hollandalı ve Çinli tüccarların ciddi kısıtlamalarla ülkeye girmesine izin veriliyordu. Ukiyo-e türündeki resimler, ülke yeniden dışa açılmadan önce yaşamın nasıl olduğuna dair önemli ipuçları sunuyor.

Utagawa Hiroshige

Minneapolis Sanat Enstitüsü yakın zamanda Hiroshige’nin geniş eserlerini görüntülenebilir ve indirilebilir hale getirdi. Arşivde 1.000’i aşkın eser yer alıyor ve çoğu dijital arşiv gibi zaman içinde aşama aşama genişleyeceği tahmin ediliyor. Monet ve Van Gogh gibi çoğunluğu empresyonist ve post-empresyonist olan ressamları etkilemiş manzaralar, şehir görüntüleri, portreler ve daha pek çok farklı konuyu işleyen baskı resme bu arşivden ulaşmak mümkün. Arşivi buradan görebilirsiniz.

Utagawa Hiroshige dijital arşiv

Görsel: Minneapolis Institute of Art