Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
220.000’i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

220.000’i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

John Resig tarafından yaratılan Ukiyo-e Search, içerdiği ahşap baskı sayısının yanı sıra pratik özellikleriyle de ukiyo-e tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve benzeri kurumlar son yıllarda arşivlerini ücretsiz olarak internete açıyor. Bunlar arasında, Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı koleksiyon ukiyo-e tutkunlarını heyecanlandırmıştı. Şimdi ise Ukiyo-e Search adlı çok daha geniş kapsamlı bir koleksiyonla tanıştırmak istiyorum sizleri.

Ukiyo-e Search, görsel yükleyerek arama yapma imkanı sunuyor

Ukiyo-e Search, şu anda 223.128 adet baskı arasında gezinebildiğiniz bir arşiv. Dünya çapında 24 müzeden, kütüphanelerden, müzayede evlerinden ve sanat galerilerinden koleksiyonları bir arada sunuyor. Farklı koleksiyonları birleştirerek, bu sanat dalıyla ilgilenen herkes için kocaman bir dünyanın kapılarını aralıyor. Üstelik gerçekten de bir görsel arşivin sahip olmasını dileyeceğiniz önemli avantajlara sahip. Sanatçı, zaman aralığı ve kuruma göre arama yapmanın yanı sıra, veritabanında benzer baskılar olup olmadığını görmek için görsel yükleyebiliyor ya da arama kutusuna görselin linkini yapıştırabiliyorsunuz. Ukiyo-e Searcharama sonuçlarında aradığınız baskıya benzer baskıları sıralıyor ve bunların arasındaki renk ve kalite farklılıkları da ortaya koyuyor. Kullanıcıya sunduğu bu pratik özelliklerle Japon ahşap baskıları hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için muhteşem bir kaynak.

220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

Khan Academy mühendisi John Resig tarafından 2012 yılında yaratılan arşiv, giderek genişlemiş ve günümüzde 200 bini aşmış olması dolayısıyla sık sık gündeme geliyor. Hiroshige ve Hokusai gibi Altın Çağ’ın ustalarının yanı sıra arşivde keşfedebileceğiniz pek çok gizli cevher de var. Ukiyo-e geleneğinin bugün nasıl devam ettiğini gösteren modern ve çağdaş baskılara bile yer verilmiş.

220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi 220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi 220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

220.000'i Aşkın Ahşap Baskıyla Dev Bir Ukiyo-e Arşivi

Görsel: Ukiyo-e Search
Manşet görseli düzenlenmiştir.