Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uçak Düşüren Lazerler, Fuji’yi Kaçıran Ufolar ve Geleneksel Ukiyo-e Sanatı

Uçak Düşüren Lazerler, Fuji’yi Kaçıran Ufolar ve Geleneksel Ukiyo-e Sanatı

Geleneksel Japon resim sanatlarından Ukiyo-e, günümüz GIF animasyonlarıyla absürd ve zıtlıkları çarpıştırmaktan enerji alan bir modern sanata dönüşüyor.

17. ve 19. yüzyıllarda Japonya’da hüküm süren sanat akımı Ukiyo-e, perspektif kurallarına ve gerçek hayattaki oranlara pek uymayan, düşük maliyetiyle avamı sanatla buluşturmaya başlayan, karikatürize bir ahşap baskı tekniği.

Empresyonizmin ağababalarından, balerin resimleriyle hatırlayacağınız Degas’a ilham vermiş Ukiyo-e’nin etkisi Degas’la sınırlı kalmamış. Batılı empresyonistlerin o büyük sıçramayı yapıp modern sanatı doğurmalarında da Ukiyo-e’nin hakkı yenmez.

Şimdi yine Ukiyo-e, çorbasında tuzu bulunduğu modern sanatın en son ürünlerinden birine ilham oluyor. Ukiyo-e şaheserlerinden kabul edilen Katsushika Hokusai’nin “Fuji Dağı’nın 36 Görünümü” isimli serisi, Segawa thirty-seven adıyla tanınan sanatçı tarafından GIF’ler halinde yeniden yorumlanmış.

Bu yeni versiyonların statik kısmı yine Hokusai’nin orjinal işi, Segawa bunlara kompozisyonu absürd hale getirebilecek GIF’ler ekleyerek üç yüzyılı birbirine bağlayan işler çıkartmış.

Görsel; segawa thirty-seven