Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ukiyo-e ile Tanıtılan Geleneksel Japon İlhamlı Tasarımlar

Ukiyo-e ile Tanıtılan Geleneksel Japon İlhamlı Tasarımlar

ONFAdd, taşınabilirlik konseptindeki geleneksel japon tasarımlarını günümüze uyarlıyor ve ukiyo-e ile tanıtıyor.

ONFAdd, Japon kültürünün özünde “hareketlilik” (mobilite) fikri olduğuna inanıyor. Japon geleneklerindeki taşınabilirlik özelliğine sahip eşyaları, bugünün teknolojisiyle ve minimalist yaklaşımı koruyarak günümüze uyarlıyor.

Afetlerle ve sınırlı iç mekanlarla mücadele etmiş bir kültür

Japonya, tarih boyunca sık sık doğal afetlerle sarsılmış bir ülke. Örneğin Edo döneminde -1600-1980 yılları arasında Tokugawa Şogunluğu’nun kurulmasıyla başlayan Japonya’nın ilk modern dönemi- ahşap evlerde sık yaşanan yangınlar insanları eşyalarını da sık sık taşımak zorunda bırakıyordu. Böylece ülkede, sınırlı iç mekanlar ve belirsiz dış etkenler nedeniyle “hareketlilik” (mobilite) olarak adlandırılan benzersiz bir yaşam biçimi gelişti.

ONFAdd; teknolojideki evrim, terörist saldırılar, iklim değişikliği kaynaklı afetler ve toplulukların bölünmesi gibi dönemin en güncel konularına da işaret ediyor ve felaketlerle baş etmiş bir kültürden çıkan ürünlerin böylesi bir dönemde ne kadar önem kazandığını vurguluyor. Yaşadığımız bu belirsizliklerle dolu döneminde, hareket kabiliyetinin yeniden inşasının özgürlük anlamına geldiğine inanıyor.

Tarihsel figürlerle kendini konumlandıran bir marka

“Sabit adresi olmayan” anlamına gelen ONFAdd kendini konumlandırırken göçebe şair Matsuo Basho gibi tarihsel figürleri de referans gösteriyor. Haiki’leriyle -dünya genelinde de büyük ilgi uyandıran bir geleneksel Japon şiiri türü- tanınan Basho, hayatının büyük bir kısmını ilham bulmak amacıyla seyahat ederek geçirmiş. Bu yaşam biçimi üzerinden kendini konumlandıran markanın; şarjlı döşek, koltuk taşıma amaçlı sırt çantası ve ultra ince dizüstü bilgisayar çantası gibi tarihi ürünlerden esinlenmiş pek çok tasarımı bulunuyor.

Japonca’da bezle sararak eşya taşıma teknolojisi anlamına gelen furoshiki, ONFAdd tarafından  yüksek dayanıklılığa sahip modern kumaş kullanılarak güncellenmiş. 16. yüzyıldan miras kalan geleneksel döşek futon, giderek sınırları bulanıklaşan ofis ve ev hayatı düşünülerek modern yaşama uyarlanmış.

Sanatçı kolektifi gibi çalışan bir ekip

ONFAdd tek kişinin dümende olduğu hiyerarşik bir ekip değil. Çağdaş sanatçı, ürün tasarımcısı, mimar, moda tasarımcısı, CG animatörü, web tasarımcısı, grafik tasarımcı, editör dahil birçok farklı alandan profesyonelin söz sahibi olduğu bir sanat kolektifi gibi çalışıyor ve bu da markanın en çok gurur duyduğu noktalardan biri.

Ukiyo-e ile tanıtılan ürünler

Markanın iletişimindeki en etkileyici unsurlardan biri de ürünleri tanıtmak için ukiyo-e gibi geleneksel Japon sanat türlerinden faydalanması. Edo Dönemi’nde ortaya çıkan bir resim sanatı türü olan Ukiyo-e “fani dünya resimleri” olarak tanımlanıyor.

#onfadd #ofnofixedaddress #productdesign #backpack #backpacker

A post shared by ONFAdd (@onfadd) on

Görsel: ONFAdd