Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Japon Ahşap Baskı Resimleriyle Gölge Oyunu Öğrenmek

Japon Ahşap Baskı Resimleriyle Gölge Oyunu Öğrenmek

Japon sanatının en büyük ustalarından Utagawa Hiroshige imzalı baskı resimler, çocuklar ve yetişkinler için bugün bile harika bir etkinlik fikri olabilecek gölge oyunu tekniklerini içeriyor.

Edo döneminine ait ahşap baskı resimler sanat tarihi boyunca sanatçıların en önemli ilham kaynaklarından biri oldu. Örneğin Van Gogh bu sanatçılardan biriydi. Hatta biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resim birkaç yıl önce Van Gogh Müzesi tarafından dijitalleştirildi ve tüm dünyanın erişimine açıldı. Bugün bu eserler hala tasarım, iletişim, reklam dünyasına ve popüler kültür evrenine ilham vermeye devam ediyor. Edo döneminin en önemli sanatçılarından Utagawa Hiroshige’nin çalışmaları da bugüne kalan en önemli miraslardan.

Utagawa Hiroshige

Utagawa Hiroshige’den çocuklara gölge oyunu fikirleri

Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustası Utagawa Hiroshige (1797–1858); Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Kitagawa Utamaro, Katsuşika Hokusai ve Tōşūsai Şaraku ile birlikte “Altı Büyük Ukiyo-e Ustası”ndan biri kabul ediliyor. İlk deniz seyahatinden sonra ürettiği bir dizi ukiyo-e baskısı olan Tōkaidō’in Elli Üç İstasyonu ve Edo’nun Yüz Ünlü Manzarası serisi en ünlü eserleri. Utagawa Hiroshige çocuklar için de çalışmalar yapmış bir sanatçı. Çocuklara yönelik eğitici bir dizi omocha-e / oyuncak resimleri yaratmış. Gölge oyunu için ellerinizle bir salyangoz veya tavşanı nasıl taklit edeceğinizi ya da dalda tünemiş bir kuşa taklit etmek için bir hasırı nasıl tutacağınızı gösteren ahşap baskılar üretmiş.  En ilginç olanları da tüm bedeni kullanarak yapılan taklitler. Bu tüm bedeni kapsayan bu hareketler, hem çocuklar hem de onlarla oynayan yetişkinler için müthiş bir aktivite ve antrenman niteliğinde. Bugün dahi uzun karantina akşamlarında uygulanacak mükemmel bir etkinlik fikri olarak değerlendirilebilirler.

Yarı saydam bir shoji perdesinin arkasında görünen figürler, basit hayvan figürlerinden karmaşık dövüş savaşçılarına kadar zorluk derecesinde çeşitlilik gösteriyor. Ayrıca destek önerileri ve figürleri doğru hareket ettirmek için yazılı talimatlar da içeriyor. Hiroshige’nin 1842’de yayınladığı yukarıda gösterilen sekiz figürlü tablonun baskıları Flashbak’tan temin edilebiliyor ve Minneapolis Sanat Enstitüsü’nün sitesinde sanatçının binlerce eserini içeren devasa dijital arşiv de herkese açık.

Utagawa Hiroshige Utagawa Hiroshige Utagawa Hiroshige Utagawa Hiroshige

Görsel: Flashbak