Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook F8 2021’de Öne Çıkan Yenilikler

Facebook F8 2021’de Öne Çıkan Yenilikler

Facebook çevrimiçi gerçekleştirdiği F8 geliştiriciler konferansında yeni özellikler ve geliştirmeler paylaşıldı.

Facebook’un bu yılki F8 geliştiriciler konferansında şirketle ilgili yenilikler ve gelişmeler açıklandı. Diğer teknoloji şirketleri gibi Facebook da geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle şirketin yıllık olarak düzenlediği etkinliği iptal etmişti. Bu yıl çevrimiçi gerçekleşen etkinliğin acıkış konuşmasını Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg yaptı ve şirketin köklerine döneceğini vurguladı. Bu yılki konferansta özellikle geliştiricilere ve işletmelere odaklandıklarını söyledi.

Apple’ın WWDC’si, Google’ın I/O’su gibi Facebook’un F8’i de hem geliştiricilerin yeni özellikleri deneyimlemesini sağlıyor hem de tüketicilere yenilikleri duyurma imkanı sunuyor. İşletmeler için mesajlaşama deneyimi, çevrimiçi alışveriş, artırılmış gerçeklik gibi konular dün gerçekleştirilen etkinlikte öne çıkan başlıklar arasında yer alıyordu.

İşletmelerin kullanıcılar ile iletişime geçmesi kolaylaşıyor

Pandemi ile birlikte çevrimiçi alışverişte büyüme hızlandı. Facebook’un da ticari mesajlaşma konusundaki çalışmalarını artırması şaşırtıcı olmadı. Geçtiğimiz yıl kullanıcılar ile işletmeler arasında Messenger ve Instagram üzerinde yapılan konuşmalar önceki yıla göre yüzde 40 artış gösterdi. Ayrıca Instagram kullanıcıların yüzde 90’ının en az bir işletmeyi takip ettiği bilgisi paylaşıldı.

İşletmeler için kolaylık sağlamak isteyen, bununla birlikte Instagram’ın ticari potansiyelini ortaya çıkarmak isteyen Facebook, Messenger API’sini herkese açıyor. Uygulama programlama arayüzüne (API) getirilen yenilikle bu alanda işletmeler için kolaylık sağlanması hedefleniyor. Müşteriler ile işletmeler arasındaki iletişimin daha hızlı ve sağlıklı olması Messenger API’sinin Instagram’da herkesin kullanımına sunmasıyla mümkün olacak.

Geliştiriciler Instagram mesajlaşmasını sipariş yönetim sistemi ile entegre ederek kullanıcılara daha hızlı cevaplar verilmesini sağlayabilecek. Daha önceleri müşterileri ile etkileşim kurmak isteyen markalar Instagram ve Facebook’taki gelen kutusu aracılığıyla bunu gerçekleştirirken Messenger API ile herhangi bir üçüncü taraf uygulamasını entegre etmek mümkün olacak.

İşletmelerin Facebook, Instagram ve Messenger’daki etkinliklerini tek bir yerden yönetmesini sağlayan Facebook Business Suite geçtiğimiz eylül ayında tanıtılmıştı. Şirket Business Suite’e yeni bir bölüm ekliyor. İşletmeler bu sayede bildirimleri ve uyarıları daha hızlı yönetebilecek. Orta ve büyük ölçekli iş yerlerinin müşterilerle iletişimde verimliliği artıracak Business API sayesinde ise müşterilerin soracağı potansiyel sorular için cevaplar bulunacak. WhatsApp Business için duyurulan özellik ile işletmelerin hizmet desteği sunduğu WhatsApp üzerinden hızlı mesajlaşmak mümkün olacak.

Ayrıca, tüketicilerin işletmelerle mesajlaşması için yeni bir seçeneğin test edildiği duyuruldu. Facebook’a göre test katılımcılarının yüzde 70’i mesajlaşamayı tercih ediyor. Login Connect, henüz kapalı beta aşamasında olmasına rağmen önümüzdeki aylarda daha yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Spark AR ile artırılmış gerçeklik efektleri

Artırılmış gerçeklik aracılığıyla dijital ve fiziksel dünyaları harmanlamak isteyen Facebook, fütüristik artırılmış gerçeklik gözülükleri üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Bununla birlikte AR oluşturma yazılımı Spark AR için sunulan çeşitli yenilikler F8 etkinliğinde duyurulan önemli başlıklar arasındaydı.

 

Spark AR ile paylaşmaya, öğrenmeye ve birlikte oluşturmaya yardımcı olacak bir dünya inşa etmeyi hedefleyen Facebook, daha fazla AR deneyiminin oluşturulmasının bu duruma yardımcı olacağını vurguluyor. Spark AR 2017 yılında duyurulmuştu ve o günden bu yana 190 ülkeden 600’binden fazla içerik oluşturucu platforma dahil oldu. Facebook ve Instagram için 2 milyondan fazla AR efekti hazırladı.

Spark AR ekibi, video görüşmelerde kullanılabilecek birkaç yeni AR efektini etkinlikte duyurdu. Şirket bu efektlerin yakında Messenger, Instagram ve Portal’da görüntülü görüşmelerde kullanılabileceğini bildirdi. Geçtiğimiz ekim ayında BluePrint Platformu aracılığıyla sunulan eğitim ile içerik geliştirmek için kullanıcılara destek olan Facebook, önümüzdeki dönemlerde de benzer programların olacağını açıkladı.

F8 geliştiriciler konferansının tamamını aşağıdan izleyebilir tüm gelişmeler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirisiniz.

Görsel: Facebook