Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Şemsiye Aynı Zamanda Güneş Enerjili Bir Buzdolabı

Bu Şemsiye Aynı Zamanda Güneş Enerjili Bir Buzdolabı

Dondurma markası Sammontana için hazırlanan "Cool Under The Sun" hem kullanıcıyı serinletiyor hem de ona ait yiyecek ve içecekler için buzdolabı işlevi görüyor.

Bu çiçek gibi açılan şemsiye İtalya’nın önde gelen dondurma ve dondurulmuş tatlı markası Sammontana için yaratıldı. Tasarım ve inovasyon firması CRA – Carlo Ratti Associati ve mimar İtalo Rota’nın iş birliğiyle tasarlanan şemsiye hem sahibini serinletiyor hem de onun yiyecek ve içeceklerini soğuk tutuyor. Projenin adı ise Cool Under The Sun.

Sahil beldelerine temiz enerji

Yazın sıcak günlerine sürdürülebilir bir yaklaşımla çözüm sunmayı amaçlayan Cool Under The Sun, bir origami gibi hareket ediyor ve üst kısmı bir fotovoltaik dizi olarak şekilleniyor. İlk prototipleri İtalya’nın Milano kentinde BAM – Biblioteca Degli Alberi di Milano isimli parkta sergilenecek.

Şemsiye 2,5 metre yüksekliğinde ve 3,2 metre çapında. Üst kısmındaki katlanabilir fotovoltaik paneller, güneş ışığını emiyor ve elektriğe dönüştürerek alt kısımdaki soğutuculara ve nebulizatörlere güç sağlıyor. Böylece kullanıcıların en sıcak günlerde bile yiyecek ve içeceklerini taze tutmalarını sağlayan bir mini buzdolabı sunuyor. Nebulizatörler ise soğuk su buharıyla kullanıcıyı serinletiyor. Bu arada, bir veya birden fazla şemsiyeden gelen elektrik gücü, büyük bir dondurma buzdolabına güç sağlamak için bir araya toplanabiliyor. Kullanıcı isterse elektronik cihazlarını şemsiye ile şarj edebiliyor. Modüler sistem ölçeklenebilir olarak tasarlanmış ve herhangi bir sahil beldesine temiz enerji sağlamak amacıyla kullanılabilecek.

Katlanabilir fotovoltaik dizi, Harvard Üniversitesi profesörü Chuck Hoberman ile işbirliği içinde geliştirilmiş. Chuck Hoberman sanatın, mimarinin ve mühendisliğin kesiştiği projelere uygun dönüştürülebilir yapılar geliştirmesiyle tanınıyor. Bu tür yapılar; katlanabilir veya sökülebilir öğeler aracılığıyla bir nesnenin şeklini veya işlevini değiştirmesine imkan tanıyor. Hoberman bu projede NASA’nın uzay araçlarındaki fotovoltaik sistemlerden ilham almış.

Carlo Ratti Associati‘nin bu tasarımını beğendiyseniz; portakal kabuklarını bardağa dönüştüren portakal suyu otomatı Feel the Peel‘e ve insan gücüyle çalışan spor salonu – gemi projesine de göz atmanızı öneririm.

Cool Under The Sun Cool Under The Sun Cool Under The Sun

Görsel: Carlo Ratti Associati