Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sen Nehri İçin Tasarlanan “İnsan Gücüyle Çalışan Spor Salonu-Gemi”

Sen Nehri İçin Tasarlanan “İnsan Gücüyle Çalışan Spor Salonu-Gemi”

Carlo Ratti Associati, Paris Sen Nehri için enerjisini içindeki fitness salonundan alan bir gemi tasarladı.

Yenilikçi tasarımlarıyla tanınan Carlo Ratti Associati, Paris Sen Nehri sularında seyir halinde olacak bir spor salonu projesi hazırladı. İnsan gücüyle çalışan bu spor salonu-gemi, kentin altyapısı hakkında endişeleri olan bölge halkına yönelik bir geri bildirim niteliği taşıyor. Proje ile insan enerjisinin taşıtları çalıştırabilecek potansiyele sahip olduğu, somut olarak gözler önüne serilmek isteniyor.

Spor salonu-gemi, antrenman yapan kişiye gerçek zamanlı performans bilgisini artırılmış gerçeklik ekranı aracılığıyla gösteriyor. Elektrik pervaneleri sayesinde nehir boyunca uzun bir yolculuğa imkan tanıyan gemi, halkın kullanımına açık olacak. Ayrıca gemi, geceleri kutlama amaçlı da kullanılabilecek. 20 metre uzunluğuyla gemi, 45 kişinin spor yapabileceği kapasitede.

Tasarımda 20. yy’da Sen Nehri üzerinde çalışan Bateaux Mouches türündeki turistik feribotlardan ilham alınmış.

Bateaux Mouches

Proje aynı zamanda Technogym adlı fitness şirketi, kar amacı gütmeyen ekolojik mimarlık ve sanat grubu Terreform ONE ve kentsel dönüşüm enstitüsü URBEM ile de paylaşılmış. Hatta proje ilk olarak Terroform ONE tarafından 2008’de teklif edilmiş ve sonradan Carlo Ratti tarafından geliştirilmiş. Technogym ise botun içindeki fitness araçlarının sağlayıcısı konumunda.

Görsel: Carlo Ratti