Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gaudí’den İlhamla Tasarlanan Mantar Yapılar

Gaudí’den İlhamla Tasarlanan Mantar Yapılar

Carlo Ratti'nin bu yılki Milano Tasarım Haftası için tasarladığı The Circular Garden, mantar miselyumundan yapılan kemerli yapılarla sürdürülebilir mimariye yönelik bir araştırma niteliğinde.

Mantarın doğa dostu bir yapı malzemesi olarak nasıl kullanıldığını detaylı bir şekilde incelemiştik. Daha önce insan gücüyle çalışan spor salonu-gemi, yazıcı-çizici robot Scribit gibi etkileyici projelerle tanıdığımız Carlo Ratti Associati’nin kurucu ortaklarından Carlo Ratti bu malzemelerden ürettiği The Circular Garden adlı mimari yapılarla Milano Tasarım Haftası’na damga vurdu.

The Circular Garden tamamen sürdürülebilir bir yapı

İtalyan mimar Carlo Ratti, bu yılki Milano Tasarım Haftası (9-14 Nisan 2019) için mantar miselyumundan (mantarların lifli kökü) bir dizi kemerli mimari yapı tasarladı. Katalan mimar Antoni Gaudi’nin çalışmalarında sıkça kullandığı kemerli formlardan ilham alan yapılar, İsviçreli mühendis Heinz Isler’in çalışmalarına da atıfta bulunuyor. 4 metre yüksekliğindeki yapılar, 19 Nisan’a kadar sergilenmeye devam edecek ve bunun ardından kompost olarak tamamen toprağa karışması için parçalara ayrılacak.

Milano’daki Orto Botanico di Brera botanik bahçesine yerleştirilen 60 adet kemerli yapı, gerçek mantarlar gibi organik olarak yetiştirilmiş. Bu yetiştirme süreci 6 haftada tamamlanmış.

https://www.instagram.com/p/BwCFLqKhJh4/

Büyüme sürecini başlatmak için organik malzemeye mantar sporları enjekte edilmiş. Bu süreçte Hollanda’da yer alan biyo laboratuvarı Krown’un mikoloji (mantar bilim) araştırmacılarından destek alınmış. Ayrıca küresel enerji şirketi Eni ile de iş birliği yapılmış. Yapılarda kullanılan halatlar kenevir liflerinden yapılmış. Yapılar ayrıca küçük boyutlu metal parçalar da içeriyor ve bunlar da sergilenme sürecinin ardından geri dönüşüme gönderilecek. Özetle, hiçbir şey çöpe gitmeyecek. Kemerler, bahçenin etrafındaki farklı noktalara gruplar halinde yerleştirilmiş ve böylece dört ayrı mimari “açık oda” dizisi yaratılmış.

Doğanın insandan daha akıllı bir mimar olduğunu vurgulayan Carlo Ratti’ye göre, “yaşayan” mimariye yönelik ortak arayış sürerken, doğal ve yapay dünyalar arasındaki sınırlar giderek daha çok bulanıklaşacak. The Circular Garden, Ratti’ye göre her bir parçası yeniden kullanılabilen mimarinin nasıl yaratılacağını ele alan bir ders niteliğinde.

Görsel: Facebook