Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ukiyo-e Evreninden Günümüze Yansıyanlar [Bigumigu’da 2021]

Ukiyo-e Evreninden Günümüze Yansıyanlar [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021 yılını özetliyoruz: Ukiyo-e'den ilham alan tipografi çalışmaları, illüstrasyonlar, peluş oyuncaklar, tanıtım kampanyaları ve bu yıl internete açılan ukiyo-e arşivleri.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim, yaratıcılık dahil hayatımızın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Ukiyo-e sanatı bu yıl da yaratıcı insanların en çok ilham aldığı kaynaklardan biri oldu. Bu sanattan ilham alarak hazırlanan tipografi çalışmaları, illüstrasyonlar, peluş oyuncaklar ve tanıtım kampanyaları karşımıza çıktı. Öte yandan ukiyo-e, dijital arşivlerin de gözdesi olmaya devam etti. Özellikle Japon ahşap baskı resim sanatının en büyük ustalarından biri kabul edilen Utagawa Hiroshige’nin çalışmaları öne çıkanlardandı. Şimdi hep birlikte bu çalışmalara yakından bakalım!

Olimpiyat Oyunlarını ve Japon Kültürünü Harmanlayan Animasyon

France TV tarafından Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları için hazırlanan animasyon film Japon kültüründen ve sanatından izler taşıyor. Başta Japon ressam Katsushika Hokusai ve Japon sanatını diğer ustalarından ilham alan animasyon filmde Japon kültüründen esintiler görmek mümkün. Japonya’da bir kırsalda dolaşmaya başlayan sumo güreşçisinin kısa süre içinde farklı noktalardaki gezintisini hikayeleştiren filmde; atletizm, basketbol, sırıkla atlama gibi branşların yanı sıra Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları ile birlikte listeye eklenen tırmanış sporu, sörf ve kaykay da yer alıyor. Sumo güreşçisi kırsalda ufak bir tur atarken her spordan kesitler sunuyor.


Ukiyo-e Evrenindeki Yaratıklar Pelüş Figürlere Dönüşüyor

Ōta Memorial Museum of Art, ukiyo-e’lerdeki efsanevi yaratıkları koleksiyonluk pelüşlere dönüştürüyor. Pelüş versiyonu yapılan en dikkat çekici figürlerden biri, Utagawa Yoshikazu’nun 1853 tarihli bir baskısında yer alan “kaya aslanı”. Baskı, sanatçının istasyonlarla ilgili efsaneleri anlatmak için mizahi görüntüler kullandığı çok sıra dışı bir seri olan “Tokaido’nun Elli Üç İstasyonu”nun bir parçası.


Ukiyo-e Kültüründen İlham Alan Tipografi

Ukiyo-e türündeki işiyle 36 Days of Type projesine katılan tasarımcı Yurie Takashima, Japon kültüründen ve sanatından esintiler sunuyor. Tipografi, marka ve kurumsal kimlik tasarımları konusunda uzman Yurie Takashima, Japon kültürünü kişisel projelerinde ön plana çıkarmayı seviyor. Geleneksel yapıdan ilham alan tasarımcı kendine meydan okuduğu 36 Days of Type projesinde de Ukiyo-e temasını modern bir bakış açısıyla yorumluyor. Bu ilgi çekici ve merak uyandırıcı tipografi serisinde Ukiyo-e stilinin izleri sürülürken her harfin Japonca fonetiği de sağ üst köşede yer alıyor.


Çağdaş Kahramanlar Ukiyo-e Evreninde

Jed Henry, video oyunu ve anime karakterleri gibi çağdaş kahramanları ukiyo-e stilinde ele aldığı “Ukiyo-e Heroes” serisine devam ediyor. Jed Henry, bir oyun tutkunu ve Japon kültürü hayranı olarak bu iki ilgi alanını Ukiyo-e Heroes serisinde birleştirmiş. Jed Henry’ye göre ukiyo-e bir zamanlar, Japon baskı sanatçıları için bu kültüre ait canavarları, kötü karakterleri ve kahramanları tasvir edebilecekleri bir sahneydi. Bu sahneden hicivden romantizme ve drama kadar farklı temalar işleniyordu. Bu yaratıcı tarz ve gelenek yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarıldı ve artık Japonya’nın video oyun endüstrisinde kendini gösteriyor. Ukiyo-e Heroes, Jed Henry’nin klasik Ukiyo-e tarzında tasvir ettiği favori oyun karakterlerini ve hikayelerini içeriyor.


Japon Ahşap Baskı Resimleriyle Gölge Oyunu Öğrenmek

Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustası Utagawa Hiroshige (1797–1858); Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Kitagawa Utamaro, Katsuşika Hokusai ve Tōşūsai Şaraku ile birlikte “Altı Büyük Ukiyo-e Ustası”ndan biri kabul ediliyor. İlk deniz seyahatinden sonra ürettiği bir dizi ukiyo-e baskısı olan Tōkaidō’in Elli Üç İstasyonu ve Edo’nun Yüz Ünlü Manzarası serisi en ünlü eserleri. Utagawa Hiroshige çocuklar için de çalışmalar yapmış bir sanatçı. Çocuklara yönelik eğitici bir dizi omocha-e / oyuncak resimleri yaratmış. Gölge oyunu için ellerinizle bir salyangoz veya tavşanı nasıl taklit edeceğinizi ya da dalda tünemiş bir kuşa taklit etmek için bir hasırı nasıl tutacağınızı gösteren ahşap baskılar üretmiş. En ilginç olanları da tüm bedeni kullanarak yapılan taklitler. Bu tüm bedeni kapsayan bu hareketler, hem çocuklar hem de onlarla oynayan yetişkinler için müthiş bir aktivite ve antrenman niteliğinde.


Ukiyo-e’nin En Büyük Ustalarından Hiroshige’nin Eserleri İnternete Açıldı

Edo döneminin en büyük ahşap baskı resim sanatçılarından Utagawa Hiroshige’nin 1.000’i aşkın eseri, artık internet üzerinden görüntülenebiliyor ve indirilebiliyor. Minneapolis Sanat Enstitüsü yakın zamanda Hiroshige’nin geniş eserlerini görüntülenebilir ve indirilebilir hale getirdi. Arşivde 1.000’i aşkın eser yer alıyor ve çoğu dijital arşiv gibi zaman içinde aşama aşama genişleyeceği tahmin ediliyor. Monet ve Van Gogh gibi çoğunluğu empresyonist ve post-empresyonist olan ressamları etkilemiş manzaralar, şehir görüntüleri, portreler ve daha pek çok farklı konuyu işleyen baskı resme bu arşivden ulaşmak mümkün.


Ukiyo-e Stilinde İnternet Mimleri

Memes of the Floating World, favori internet mimlerini ukiyo-e tarzı çizimlere dönüştürüyor. Sanatçı, bu klasik sanat tarzını yeni bir şey yaratacak şekilde modern pop kültürüyle harmanlamaktan onur duyduğunu belirtiyor. Ayrıca bu mim çizimlerinin inanılmaz derecede emek vermeyi gerektiren işler olduğunu vurguluyor. Her parçanın tasarlanması, araştırılması, taslak haline getirilmesi ve tamamlanması birkaç hafta sürüyor. Geleneksel mürekkep, boya, eski kağıt ve kumaş gibi malzemelerle dijital tekniklerin bir kombinasyonu ile yaratılıyorlar.

Görsel: Instagram