Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ukiyo-e Kültüründen İlham Alan Tipografi

Ukiyo-e Kültüründen İlham Alan Tipografi

Ukiyo-e türündeki işiyle 36 Days of Type projesine katılan tasarımcı Yurie Takashima, Japon kültüründen ve sanatından esintiler sunuyor.

Grafik tasarımcı Rafa Goicoechea ve Nina Sans’ın kişisel projesi olarak başlayan 36 Days of Type projesi önde gelen tasarımcıların katılımıyla büyüyerek tipografi alanında yaratıcılığının sınırlarını zorlamak isteyenlerin kendilerine meydan okuduğu bir projeye dönüştü. Her yıl grafik tasarımcılara, çizerlere, tipografi tasarımcılarına ve sanatçılarına açık çağrı yaparak onları 36 günlük bir maratona davet eden projede bugüne kadar farklı tasarımcıların yaratıcı işlerine yer verdik. Bu listeye şimdi de Ukiyo-e türündeki işiyle katılan Japon grafik tasarımcı Yurie Takashima’yı ekliyoruz.

Antik Ukiyo-e sanatının izlerini taşıyan tipografi

Tipografi, marka ve kurumsal kimlik tasarımları konusunda uzman Yurie Takashima, Japon kültürünü kişisel projelerinde ön plana çıkarmayı seviyor. Geleneksel yapıdan ilham alan tasarımcı kendine meydan okuduğu 36 Days of Type projesinde de Ukiyo-e temasını modern bir bakış açısıyla yorumluyor. Bu ilgi çekici ve merak uyandırıcı tipografi serisinde Ukiyo-e stilinin izleri sürülürken her harfin Japonca fonetiği de sağ üst köşede yer alıyor.

Japonya dışında, ABD, Avustralya, Tayvan, Malezya ve Hollanda gibi farklı coğrafyalarda yaşayan ve bu ülkelerin kültürüyle beslenen tasarımcı görsel tasarımlarında da kendi hikayesini yansıtıyor.

Yurie Takashima, 26 harf ve 10 rakamdan oluşan serisinde favori karakterinin ‘D’ harfiyle uyumlu olan ve onunla birlikte çalışan çizgiler olduğunu söylüyor. Katmanlı ve derinliği nedeniyle ‘Y’ harfini ve ‘7’ rakımını da favori listesine ekliyor. Tıpkı diğer çalışmalarında olduğu gibi renkli, canlı ve parlak tema 36 Days of Type projesinde de karşımıza çıkıyor.

Ahşap baskı tekniği ile yapılan geleneksel Japon resim sanatı Ukiyo-e ile şekillenen ait diğer yaratıcı işlere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Yurie Takashima