Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılın Yaratıcı Animasyon Seçkisi [Bigumigu’da 2021]

Yılın Yaratıcı Animasyon Seçkisi [Bigumigu’da 2021]

Bigumigu’da 2021 yılını özetliyoruz: Renkli ve eğlenceli karakterlerden, bireyin içsel yolculuğuna uzanan, toplumsal konuların da es geçilmediği 2021'in öne çıkan animasyonları.

2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ülkelerin ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. 2021 yılını geride bırakmaya hazırlanırken yılın öne çıkan konularını inceleyip belirli kategoriler altında yılın fark yaratan en çarpıcı haberlerini derliyoruz.

Animasyon dünyası, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaratıcı işleriyle beraber hepimizi büyülemeyi başarıyor. Olaylara ve durumlara farklı bakış açısı getiren animasyon dünyası bu yıl, renkli ve eğlenceli işlerin yanı sıra toplumsal konulara değinen ve farkındalık yaratmak amacıyla çekilmiş yaratıcı işler yer alıyor. Öte yandan yine daha önce çok ilgi gören kolektif animasyon projeleri de dikkat çekiyor. Alternatif bir evrenden, hayatın gündelik olaylarına sürüklendiğimiz bu yılın dikkat çeken animasyon işlerini sizlerle paylaşıyoruz.


Üzerinde Deney Yapılan Bir Tavşan Kendi Yaşamını Anlatıyor

Humane Society of the United States için hazırlan Save Ralph, yaşamını kobay olarak sürdüren bir tavşanı konu alıyor. Bir deney hayvanı olarak yaşamını sürdüren tavşan Ralph’in kendini anlattığı Save Ralph, bize kapalı kapılar ardında halen devam eden bu vahşeti oldukça yumuşatılmış ama bir o kadar da vurucu bir şekilde anlatıyor. Öte yandan filmin bir kısmında kahramanımızın güzellikle ilgili çeşitli ürünler için acı verici testler geçirdiğine de şahit oluyoruz. Ralph’in aile fertlerinin de tüm yaşamını laboratuvarda geçirmiş tavşanlardan oluştuğunu öğreniyoruz. Save Ralph, küresel çapta hayvan haklarını savunan Washington merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Humane Society of the United States için hazırlanmış.


dead meat

Martı, Sosis ve Hayat

Adnan Peer Mohamed, iki martı arasındaki sosis kapma yarışını konu alan kısa animasyonu Dead Meat ile izleyiciyi gülümsetiyor. Hayatı iki dakikalık bir animasyonla anlatmak kolay değil. Bu kısacık sürede anlatacağınız bir hikaye ile izleyiciyi gülümsetmek ise ustalık işi. Adnan Peer Mohamed’in Dead Meat isimli animasyonu tüm bunları başarıyor. Filmin hikayesi basit görünse de, en zor şeyin basit olanı yakalamak olduğunu bir kez daha hepimize hatırlatıyor. Başkahramanımız, Viktorija Sipilova tarafından modellenmiş, rigging ise Kamila Bianchi tarafından gerçekleştirilmiş.


sina ateş

Sina Ateş’in Renkli Evrenine Yolculuk

İllüstratör Sina Ateş, illüstrasyonları ve animasyonlarıyla hayatın içinden konulara değiniyor. Olaylara ve durumlara farklı bir bakış açısı getirirken yaratmış olduğu karakterler ve kendine has çizgileriyle özgün bir evrenin kapısını aralıyor. Animasyonun konusu da tahmin edileceği üzere içinde bulunduğumuz karantina döneminde herkesin bir parça da olsa yaşadığı duyguyu yansıtıyor.


merlin flügel

Oyunların Kuralları Üzerine Deneysel Bir Animasyon

Rules of Play isimli animasyonda günü bitirdikten sonra oyun alanında buluşan animasyon karakterlerinin hikayesi işleniyor. 7 dakikalık animasyon filminde izleyici tuhaf bir evrende yolculuğa çıkaran yönetmen monoton hayatlarına renk katmak için geceleri buluşan animasyon karakterlerin hayatlarına ışık tutuyor. Bununla birlikte oyun sınırlarını kendi belirliyor. Merlin Flügel, Rules of Play isimli kısa animasyon filmi ile bu duruma absürt ve sıra dışı bir bakış getiriyor. İş ve oyun arasındaki sınırın artık git gide kaybolduğu dünyada kimse kuralları sorgulamazsa ne gibi sonuçlar alınacağını soruyor. 2018 yapımı Rules of Play 2B animasyon filmi Cutout Fest, Interfilm Shorts Fest gibi festivallerden ödülle döndü.


Andy Martin

Sevimli Yaratıkların Kısacık Hikayeleri

İngiliz animasyon yönetmeni Andy Martin, pandemi süresince boş zamanlarını her biri renkli karakterleri merkeze alan döngüsel filmler yaratmak için kullanmış. Yarı kil yarı çizgi bu stop motion karakterler; görünüm, amaç ve kişilik açısından oldukça farklı. Martin, bu yaratıkların videolarını sosyal medyada tek tek yayınladıktan sonra, hepsini aşağıdaki “(a) Critter Compendium” adını verdiği renkli bir derlemede bir araya getirmiş. Andy, 2001’den bu yana karakterler üzerine kurulu animasyonlar yaratıyor. Hem 2B hem de stop motion animasyon tekniklerini kullanıyor.


Clinton Jones

Aynı Sahneyi 2.400 Sanatçının Yorumladığı 3B Animasyon Projesi

Clinton Jones öncelikle öne doğru eğilmiş zor zor yürüyen bir figürün yer aldığı basit bir animasyon hazırlamış.  Ardından 3B animatörleri, bu sahneyi temel alarak en iyi render’larını oluşturmaya davet etmiş. Jones’un çağrısına 2.400 sanatçı yanıt vermiş. Jones’un hazırladığı temel animasyon ağır bir yük taşıyan bir figürü tasvir ediyor gibi görünüyor. Dolayısıyla diğer sanatçılar da bu fikir üzerinden ilerlemiş. Zombileşmiş bir cesedi sedye üzerinde ambulansa doğru iten doktor, başka bir gezegende yol alan astronot, fabrika işçisi, robotlar tarafından zorla çalıştırılan bir köle ve bunlara benzer pek çok farklı role bürünmüş yürüyen figür. Çoğunda futurist ve siberpunk bir atmosfer hakim. Clinton Jones, en dikkat çekici 100 versiyonu yaklaşık 11 dakikalık bir videoda bir araya getirmiş.


Winter’s Blight

Hayatta Kalmaya Çalışan Bir Adamla Nazik Bir Kozalağın Hikayesi

Claire Campbell’ın “Winter’s Blight” adlı stop-motion filmi, hayatta kalmak için aile yadigarı bir ağacı kesmeye karar veren adamın ve ona engel olmaya çalışan kozalağın hikayesini konu alıyor. Kozalak bir nevi adamın ailesinden miras kalan bir koruyucu melek gibi sembolleştirilmiş. Yapımcılığını Shine on Films‘den Jon Wilson’ın üstlendiği ve müziği Hanan Townshend‘e ait olan animasyonun tamamlanması beş yıldan fazla sürmüş ve katıldığı pek çok festivalden de ödülle dönmüş.


Rich Webber

Rich Webber’ın Muzip Karakterleri

Ödüllü animatör Rich Webber, kil animasyon ve karakter tasarımı alanındaki ustalığını sosyal medyada paylaştığı stop-motionlarla bir kez daha ortaya koyuyor. Polimer kil, stop-motion animasyon dünyasının en sevilen ve en sık kullanılan malzemelerinden. Karakterler, şekillendirildikleri sırada üzerlerinde kalan izler onlara nefes alıyormuş ya da karınlarının içinde bir şey varmış gibi canlı bir hava katıyor. Yönetmen, animatör ve karakter tasarımcısı Rich Webber; geniş kitlelerce bilinen pek çok animasyonun mutfağında çalışmış bir yaratıcı. 25 yılı aşkın süredir animasyon alanında çalışıyor ve çok sayıda Bafta ödüllü almış.


green life

CGI Animasyonların Perde Arkasını Animasyonla Anlatmak

Green Life CGI animasyonların nasıl yapıldığını merak eden izleyiciyi cezbedecek türden bir film. Ancak bunun da ötesinde, komik ve abartılı sahneleriyle sektörün içindekileri de bolca gülümsetiyor. Film, özel efekt kullanılan filmlerde uygulanan green screen / yeşil ekran tekniğini ve yeşil ekran kostümünü merkeze alıyor. Bu tekniği abartılı bir şekilde örneklendirerek filmin her sahnesine bol bol tuhaflık enjekte edilmiş. Green Life’ın yönetmen, tasarımcı ve animatör koltuğunda; Ricard Badia, Russ Etheridge ve Milo Targett üçlüsü oturuyor. Ses ve müzikte ise Mutant Jukebox’ın imzası bulunuyor.

Kendini Sorgulayan Bireyin İçsel Yolculuğu

Toplumda kaybolmuş ve uyum sağlayamayan bir bireyin iç ve dış dünyasını anlatan bir monolog üzerine kurulu deneysel animasyon, sanatçının kendi hayatında karşılaştığı zorlukların yansımasını barındırıyor. Kendi hayatında da karşılaştığı ait olamama duygusunu animasyonda yer alan Osto isimli ana karakter üzerinden yansıtıyor. Tüm duygu ve düşünce geçişlerine sanatçının kendine has tarzını yansıtan canlı renkler ve çizimler eşlik ediyor. İllüstrasyon ve animasyon konularına odaklanan Nur Özkaya (Agamic) işlerinde canlı renkleri ve çizgileri kullanmayı seven kendi dünyasındaki duyguları bu yollarla aktaran bir sanatçı.


It's A Messy Business

Fikirlerin Geldiği Gizemli Yer

“It’s A Messy Business” esinlenmeyi ve yaratıcı süreci hicvederek, fikirlerin nereden geldiğine dair fantastik bir bakış açısı sunuyor. Film, bir röportaj sahnesiyle açılıyor. Bu röportaj sırasında ana karaktere, yaratıcı camianın en sık karşılaştığı ve biraz da bezdiği sorulardan biri olan “Fikirlerinizi nereden alıyorsunuz?” sorusu yöneltiliyor. Filmin bundan sonrasınsa da o ilham alma ve büyük fikirler bulma süreci nefis bir şekilde hicvediliyor. Organizatörlerin kısa ama etkili bir spot istemesi üzerine bu kısa ve şirin animasyon ortaya çıkmış. Filmin yazarı ve yönetmeni Laurie Rowan. Film Vimeo’da da staff pick seçilerek öne çıkarılmış.


Yardım Arayan Tavşanın Dokunaklı Hikayesi

Insmed, nadir görülen bir akciğer hastalığını öksürmekten dolayı sürekli dikişleri yırtılan tavşanın hikayesi üzerinden işliyor. Animasyon hikayesinin gerçek bir olaydan esinlenilerek oluşturulan film, sihirli bir fabrikada üretilen pelüş oyuncak Barbara the Bunny canlanmasının hemen ardından öksürmeye başlayınca bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmesiyle başlıyor. New York merkezli animasyon stüdyosu ROOF Studio’nun prodüksiyon sürecini üstlendiği Unbreakable filmi, reklam ajansı AREA 23 tarafından hazırlanıyor.

Görsel: Save Ralph