Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendini Sorgulayan Bireyin İçsel Yolculuğu

Kendini Sorgulayan Bireyin İçsel Yolculuğu

Nur Özkaya’nın mezuniyet projesi olarak ortaya çıkardığı Fish Out Of Water isimli animasyon, hayata adapte olmakta zorluk çeken bir bireyin hissettirdiklerini anlatıyor.

İllüstrasyon ve animasyon konularına odaklanan Nur Özkaya (Agamic) işlerinde canlı renkleri ve çizgileri kullanmayı seven kendi dünyasındaki duyguları bu yollarla aktaran bir sanatçı. Nur’un İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarım bölümündeki mezuniyet projesi olan Fish Out Of Water kısa filmi de renkli animasyonu ve konusuyla izleyiciyi içine çeken bir atmosfere sahip.

Yaşama adapte olmakta zorluk yaşayan animasyon karakter sanatçıdan izler taşıyor

Toplumda kaybolmuş ve uyum sağlayamayan bir bireyin iç ve dış dünyasını anlatan bir monolog üzerine kurulu deneysel animasyon, sanatçının kendi hayatında karşılaştığı zorlukların yansımasını barındırıyor. Kendi hayatında da karşılaştığı ait olamama duygusunu animasyonda yer alan Osto isimli ana karakter üzerinden yansıtıyor. Tüm duygu ve düşünce geçişlerine sanatçının kendine has tarzını yansıtan canlı renkler ve çizimler eşlik ediyor.

Nur, yaklaşık bir yılı kapsayan planlama ve üretim sürecinde kendini ifade edebilen bir eser ortaya çıkarmayı birincil hedef olarak önüne koyuyor. Filmdeki monolog için küçük bir günlük tutarak hissettikleri duyguları kimi zaman yazarak kimi zaman çizerek not alıyor. Kendisi için hem ilham kaynağı olan hem de yol gösterici bir rol üstlenen proje danışmanı Maria Brzozowska ile süreç boyunca görüşerek aklındaki düşünceleri ve bunları nasıl yansıtacağını bu notlar üzerinden aktarıyor. Yaklaşık dört aylık planlama sürecinin ardından üretim aşamasına geçiyor ve animasyonu oluşturmaya başlıyor. Filmin yönetmenliğini, karakter ve çevre tasarımlarını kendisi gerçekleştiriyor.

Bundan sonraki süreçte de eğitim hayatını ön plana koyan Nur, yüksek lisans yapmayı ve akademik kariyerini bu yönde sürdürmeyi hedefliyor. Akademik hedeflerinin yanı sıra bağımsız sanatçı kimliğini koruyarak ilham verici işler ortaya koymayı planlıyor. Nur Özkaya’nın diğer işlerine Instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: Nur Özkaya