Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Sanat Arşivlerini Tarayan Yeni Arama Motoru: Artvee

Dijital Sanat Arşivlerini Tarayan Yeni Arama Motoru: Artvee

Sanatla ilgili dijital arşivlerde tek noktadan arama yapabileceğiniz Artvee, araştırma yapanların ve ilham arayanların işini kolaylaştırıyor.

Kültür ve sanat mirasları son yıllarda müzeler, galeriler, kütüphaneler ve bağımsız kuruluşlar tarafından yüksek çözünürlüklü olarak taranmakta ve ücretsiz olarak internete açılmakta. Özellikle pandemiden sonra bu çalışmalar hız kazandı. Biz de bu arşivleri yakından takip ediyoruz ve hizmete girdiklerinde sizlerle paylaşıyoruz. Şimdiye kadar; Louvre Müzesi koleksiyonundan, ormanlardan alınan ses kayıtlarına, eski yemek kitaplarından ahşap baskı resimlere ve Osmanlı Dönemi fotoğraflarına uzanan onlarca farklı türde dijital arşivi müjdeledik. Artvee ise sanatla ilgili dijital arşivlerde tek noktadan arama yapabileceğiniz pratik bir arama motoru olarak dikkate değer bir araç.

Kullanıcı, aramayı düşünemediği şeylerle Artvee koleksiyonlarında karşılaşıyor

Artvee 40’tan fazla uluslararası sanat kurumunun koleksiyonları arasında tek noktadan arama ve indirme yapmanıza imkan tanıyor. Anlaşmalı olduğu kurumlar arasında New York Halk Kütüphanesi ve Paris Musées gibi dev arşiv sahipleri yer alıyor.

Artvee

Kullanıcı; sanatçı adı, sanatın türü (soyut, manzara, natürmort, illüstrasyon, figüratif vb.) veya kendi belirleyeceği bir anahtar kelime doğrultusunda arama yapabiliyor.

Bu arama motorunun en güzel yanlarından biri de küratörlü koleksiyonlar. Bu koleksiyonlar, kullanıcıların yarattığı ve Artvee’nin yarattığı koleksiyonlar olmak üzere 2 ayrı koldan ilerliyor. Ne aradığınız bilmiyorsanız veya aramayı düşünemediğiniz bir şeylere buradan erişmeniz mümkün. Yine kitap illüstrasyonları adı altında ayrı bir sekmenin açılmış olması da hoş olmuş. Tez hazırlarken veya proje üretirken elinizin altında böyle bir araç olması gayet faydalı.

artvee

Eserleri indirmek ve kullanmak ücretsiz!

Artvee aramalarınızda karşınıza çıkan tüm sanat eserleri halka açık veya bir Creative Commons lisansı altında sunuyor. Dolayısıyla kullanıcılar bu eserleri yüksek çözünürlükte özgürce indirebilir ve herhangi bir atıfta bulunmadan kişisel ve ticari projeler için özgürce kullanabilir.

Ben şimdiden koleksiyonlar arasında kaybolmaya başladım, size de iyi aramalar!

Artvee Artvee

Görsel: Artvee