Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IAB Türkiye, 2016’nın İlk Yarısına Ait Dijital Reklam Yatırımlarını Açıkladı

IAB Türkiye, 2016’nın İlk Yarısına Ait Dijital Reklam Yatırımlarını Açıkladı

IAB Türkiye’nin açıkladığı rakamlara göre, dijital reklamcılık 2016’nın ilk 6 ayında %20 büyüdü ve pazar, yılın ilk yarısında 927,6 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştı.

2016’nın ilk yarısına ait Dijital Reklam Yatırımları IAB Türkiye tarafından açıklandı. IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre dijital reklam yatırımları, 2015’in aynı dönemine oranla %20 oranında arttı ve 927,6 milyon TL’ye ulaştı.

IAB Türkiye yetkilileri, sektördeki gelişmeler paralelinde bu yılki veri analizinde değişikliğe gidildiğini ve “Mobil”in format olmaktan çıkarılarak platform olarak konumlandırıldığını belirtti. AdEx-TR’de yapılan bir diğer önemli değişiklik ise “Arama Motoru Reklamları” adı altında artık yalnızca “Ücretli Sıralama Yatırımları”nın olması. Aslında “Display” olan “Arama Motoru Görüntülü Reklam Ağı” yatırımlarının “Gösterim” ya da “Tıklama Bazılı Reklam Yatırımları”nın içine dahil edilmesiyle birlikte değişiklik gerçekleşti.

IAB Türkiye’nin açıklamasına göre “Display Reklam” yatırımları 2016’nın ilk 6 ayında %19.6 büyüyerek 546 milyon TL oldu. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 427,7 milyon TL ile “Gösterim” ya da “Tıklama Bazlı Reklam Yatırımları” aldı. “Video” reklam yatırımları, %50,2’lik büyümeyle 91,8 milyon TL şeklinde gerçekleşirken, sponsorluk reklamlarının yerini alan “Native” 26,5 milyon TL’ye ulaştı.

Artık yalnızca Ücretli Sıralama Yatırımlarını içeren Arama Motoru Reklam Yatırımlarının büyüklüğü 329.6 milyon TL olurken, İlan Sayfaları Reklam Yatırımları 44,5 milyon TL’ye çıktı. Geçtiğimiz yıl çıkarılan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’dan etkilenerek küçülme yaşadığı tahmin edilen E-posta, ilk 6 ayda da küçülmeyi sürdürerek 2,8 milyon TL oldu. Buna karşın “Oyun İçi Reklamlar” 4,8 milyon TL’lik bir büyüklüğe erişti.

Toplamda 927,6 milyon TL’lik dijital reklam yatırımlarının 144.6 milyon TL’si; Display, Arama Motoru, İlan Sayfaları, E-posta ve Oyun İçi Reklam platformlarında gerçekleşti. Sosyal Medya reklamları 126,7 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşırken, bu reklamların %60.7’si mobil cihazlarda yer aldı. 2016’nın ilk yarısında programatik satın alma yükselişini sürdürdü ve büyüklüğü 164 milyon TL’ye ulaştı.

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, 2016’nın ilk yarısını zor bir yılın ardından gelen memnun edici rakamlar olarak değerlendirdi. Dijitalin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de reklam sektörü için itici güç olduğunu belirten Kurşun, büyümenin sürdürülebilmesi için sorumluluk almak gerektiğini, reklam engelleme ve sahtecilik konularında sektörün hassas davranması gerektiğini sözlerine ekledi. 2016’nın ise çift haneli büyüme oranlarıyla kapanmasını temenni etti.


Format Bazlı Dijital Reklam Yatırımları

Dijital Reklam Yatırım Toplamı: 927,6* milyon TL

Display Reklam Yatırımları: 546,0 milyon TL

Gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları: 427,7 milyon TL

Video reklam yatırımları: 91,8 milyon TL

Native: 26,5 milyon TL

Arama Motoru Reklam Yatırımları: 329,6 milyon TL

Ücretli sıralama yatırımları: 329,6 milyon TL

İlan Sayfaları Reklam Yatırımları: 44,5 milyon TL

Diğerleri: 7,6 milyon TL

E-posta: 2,8 milyon TL

Oyun İçi Reklam: 4,8 milyon TL

*Yaratıcı işler, mevcut müşterilere yapılan CRM çalışmaları, SEO yatırımları dahil değildir.

2016** milyon TL

Sosyal medya reklam yatırımları: 126,7 milyon TL

Mobil: 145 milyon TL

Programatik: 164 milyon TL

**Sosyal Medya, Mobil ve Programatik, Format Bazlı Dijital Reklam Yatırımları içinde

yer aldığından ayrıca toplama eklenmemelidir.

Görsel: IAB Türkiye