Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu Açıklandı

Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu Açıklandı

Dijital Pazarlama İletişim Platformu tarafından hazırlanan ve reklamın Türkiye ekonomisine katkısını inceleyen ilk ve tek araştırmanın sonuçları açıklandı.

Dijital Pazarlama İletişim Platformu (DPİP) tarafından hazırlanan Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu açıklandı. DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, başkan yardımcıları Ayşen Akalın ve Volkan İkiler’in katıldığı basın toplantısı ile açıklanan rapor reklam sektörü için ilk defa gerçekleştiriliyor. Reklamın ekonomiye kattığı değer, istihdam, inovasyon, ihracat ve ticarete katkısı detaylı olarak ele alınıyor. IPSOS tarafından geliştirilen ekonomik modellemede Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ezgi Akpınar Uysal’ın katkıları bulunuyor.

DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura’nın “Büyüyen sektörün adı reklam” sloganıyla reklam sektörünün ekonomide dinamo etkisi yarattığını ifade ederken bu potansiyeli değerlendirerek sürdürülebilir bir değer yaratmanın önemini vurguladı.

Reklamdan ekonomiye 340 milyar liralık katkı

Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu’nun sonuçlarına göre 2020 yılında Türkiye’de toplam 17 milyar 469 milyon TL reklam ve medya yatırımı gerçekleşti. Her 1 TL’lik reklam ve medya yatırımı milli gelire 19,4 TL geri dönüş sağlayarak değer yarattı. Yani 2020 yılında reklam ve medya yatırımları Gayrısafi Yurt içi Hasıla’ya (GSYH) doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 6,73’lük (340 milyar TL) katkı sağladı.

reklamın ekonomiye katkısı

2014 yılından bu yana reklam sektöründeki girişim sayısı yüzde 2,26 artarken maaş ve ücretler toplamı ise yüzde 11,57’lik yıllık bileşil büyüme gösterdi. Tüm reklam ve medya yatırımlarının istihdamdaki gelişimin yüzde 2,25’lik bölümüne katkı sağladığı ve istihdam edilen 26,8 milyon kişi içinde 602 bin 704 kişinin reklam ve yatırımlardaki büyümeyle desteklendiği görülüyor.

reklamın ekonomiye katkısı

Türkiye dijital reklam yatırımları konusunda Avrupa’da en fazla büyüyen ülke

Özellikle dijitalde ve televizyonda artan reklam ve medya yatırım bütçeleri dikkat çekerken Türkiye 2020 yılında 28 Avrupa ülkesi arasında dijital reklam yatırımları konusunda en fazla büyümeyi gösteren ülke konumunda. Aynı zamanda yıllık medya yatırımları 1 milyar ABD doları üzerinde olan 38 ülke içinde medya yatırımları büyüklüğü açısından (USD) dünyanın 31. büyük pazarıyız.

Türkiye’nin toplam reklam hacmi içindeki payı ise sadece yüzde 0,33. Bu oran, en büyük 38 pazar içindeki en düşük oran. ülkemizdeki medya yatırımlarının GSYH’ye oranı dikkate alındığında yaklaşık 2,5 katlık bir büyüme potansiyeli olduğu ortaya çıkıyor.

Reklam ve medya yatırımlarının ekonomiye sağladığı doğrudan ve dolaylı katkının sektörün potansiyelini ortaya çıkarıyor. Reklam sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi destek ve teşviklerle çok daha iyi bir noktaya gelmesi mümkün. Araştırma; sektörün kamu tarafından destek ve teşvik kapsamına alınması, dijital dönüşüme uğrayan sektörlerde reklamın etkinliğini gösterebilecek yeniliklerin, güncel teknolojik gelişmelerin takibi, tüm mecraların ve bütüncül ölçümlemenin desteklenmesi gibi önerilerle ilerleyen dönemlerde neler yapılabileceğini de paylaşıyor.

Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu’nun tamamıma bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: RVD, mindandi – www.freepik.com