Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sesi Renk Dalgalarına Dönüştüren Koruma Giysisi

Sesi Renk Dalgalarına Dönüştüren Koruma Giysisi

Jia-Yu Ku'ya ait fütüristik tasarım "Voice In Sight", sesleri görünür kılarak iletişimi sürdürmeyi vadediyor.

Pandeminin yeniden ivme kazanmasıyla birlikte maske – mesafe – hijyen gibi korunma kuralları yeniden gündemde. Tasarımcılar ise salgının ilk zamanlarından bu yana hem virüslerden hem de çeşitli distopik durumlardan korunma sağlayacak ilginç tasarımlar üretiyor. Virüslerin yanı sıra yüz tanıma sistemlerinden koruyan maske Blanc bunun en havalı örneklerinden biriydi. Dokuz dilde anlık çeviri yapabilen C-mask, iletişimi kolaylaştıran maske Hazel ve kullanıcının yüzüne temiz hava üfleyerek sağlığını koruyan gürültü önleyici kulaklık Dyson Zone da dikkat çekmişti. Sosyal mesafeyi koruyan giysilerden, plajda sosyal mesafeni korunmasını sağlayacak kitlere, kamusal alan tasarımlarına kadar çok çeşitli alanlarda başka örnekler de gördük. “Bu salgın hiç bitmeyecek mi” dedirten bugünlerde ses getiren bir başka tasarım da Voice In Sight.

Voice In Sight

Sesleri renk dalgarıyla görünür hale getiren bir başlık

Golden Pin ödüllerinde, moda tasarımı kategorisinde ödül kazanan Voice In Sight, herkes kendi izole alanında – fanusunda desek yeridir – yaşarken bile kaliteli iletişim kurulabileceğini iddia eden fütüristik bir moda nesnesi. Öte yandan bunun bir konsept tasarım olduğunun, dolayısıyla henüz hayata geçirilmiş bir ürün olmadığının da altını çizeyim.

Pandeminin yanı sıra çevre kirliliği, atmosferdeki oksijenin tükenmesi ve buna benzer distopik senaryolar da bu giysinin ortaya çıkış nedenleri arasında. Şu anki haliyle Voice In Sight, tüm vücudu örten bir cübbeye benziyor. En dikkat çekici yanı da astronotlarınkine benzer bir başlığa sahip olması.

Başlığın arkasında filtrelenmiş havanın geçmesine izin vermek üzere nefes alabilen bir zar bulunuyor. Üst ve alt kısmında yer alan bir dizi ışık, kullanıcı konuştuğunda diğer insanları görüntülü olarak haberdar ediyor. Jia-Yu Ku tarafından yaratılan Konseptin amacı; seslerin kolayca iletilemeyeceği bir giysinin içinde seslerin nasıl görünür hale getirilebileceğini analiz etmek. İsminin Voice In Sight (görünen / görüş alanındaki ses) olması bundan kaynaklanıyor.

Basit anlatmak gerekirse Voice In Sight, sesi görsel bir ipucuna dönüştürüyor. “Sesleri nasıl görünür hale getiririz? Bir aksesuarın tasarımında, ses renk dalgalarına dönüştürülebilir ve görsel olarak oynatılabilir. Beraberinde benzeri görülmemiş bir duyusal deneyim getirir” diyor Jia-Yu Ku. Bu giysinin bunu nasıl yapacağıyla ilgili daha fazla teknik detay verilmemiş. Ancak görsellere baktığınızda az buçuk fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Voice In Sight

Görsel: Golden Pin Design Award