Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dokuz Dilde Anlık Çeviri Yapabilen Akıllı Maske

Dokuz Dilde Anlık Çeviri Yapabilen Akıllı Maske

Donut Robotics tarafından geliştirilen ve orijinal dilden 8 farklı dile çeviri yapabilen C-Mask, mevcut virüs maskelerinin üzerine yeni bir işlevsel katman ekliyor.

Salgının ilk günlerinden bu yana maske takmak konusunda titizlik göstermeyenler çoğunlukta. Hatta maske zorunlu hale geldikten sonra bile pek çok insanın maske takmadığını görüyoruz. Maske takan duyarlı insanlar ve maskesizler arasındaki gerilim süre dursun, uzmanlar yeni ve daha kullanışlı maske tasarımları yapmak için canla başla çalışıyor. Sterilize edilip yeniden kullanılabilen ve FDA onaylı ilk şeffaf maske olan LEAF son zamanların en dikkat çeken tasarımlardandı. Artırılmış gerçeklik, kamera, kulaklık ve mikrofonla donatılan yeni nesil maskeler ise kirli hava ve virüs geçirmeyen yapılarıyla yeni anormalin gözdesi olmaya aday. Farklı dillere anlık olarak çeviri yapabilen C-Mask de maske kuralını reddedenleri bile cezbedecek bir başka teknolojik maske olarak karşımıza çıkıyor.

C-Mask, virüsten koruyan bir maskeyle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış

Japonya merkezli teknoloji şirketi Donut Robotics tarafından geliştirilen akıllı yüz maskesi C-Mask konuşmaları kaydedebiliyor, bunları kısa mesajlara dönüştürebiliyor ve orijinal dilin haricinde 8 farklı dile çevirebiliyor. Bunun için maskenin internete bağlı olması ve mobil uygulama üzerinden kontrol edilmesi gerekiyor. Geçerli olan diller şimdilik; Japonca, Çince, İngilizce, Fransızca, Korece, Tayca, Endonezyaca, İspanyolca ve Vietnamca olarak sıralanıyor. Maske arama yapmak, toplantı yapmak ve kullanıcının sesini yükseltmek gibi pek çok faydalı işleve sahip. Beyaz plastikten yapılmış maskenin tek başına virüslerden koruma özelliği bulunmuyor. Klasik cerrahi maskenin (veya kullandığınız herhangi bir başka maskenin) üzerine bir dış katman olarak yerleştirilebiliyor. Bu açıdan bakınca belki maskeden ziyade maske aksesuarı ya da ek maske gibi isimlendirilmesi belki de daha doğru olabilirmiş.

Donut Robotics CEO’su Taisuke Ono, yıllardır bu çeviri robotunu geliştirmek için çok çalıştıklarını ve koronavirüsün ortaya çıkışıyla güncel ihtiyaçları karşılayacak bir ürüne dönüştürdüklerini belirtiyor. C-Mask’in yerleşik Wifi alıcısı, artırılmış gerçeklik gibi başka özelliklerle de donatılması planlanıyor.

C-Mask, Japon kitlesel fonlama sitesi Fundinno’da 28 million yen destek toplamış. 5.000 adet C-Mask’in Eylül ayında Japonya’da satışa sunulması ardından da Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da piyasa çıkarılması hedefleniyor.

C-Mask C-Mask

Görsel: Reuters, C-Mask