Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spreyle Sıkılan Elbise

Spreyle Sıkılan Elbise

Coperni, düzenlediği defilede podyuma iç çamaşırıyla gelen model Bella Hadid'in üzerine sprey sıkarak izleyicilerin gözü önünde bir elbise tasarladı.

Tasarımcılar Sébastien Meyer ve Arnaud Vaillant tarafından kurulan Fransız moda markası Coperni, geçtiğimiz Cuma günü Paris Moda Haftası kapsamında düzenlediği SS23 Show adlı defilede alışılmışın dışında bir gösteriye imza atarak moda tarihine geçti. Sanat ve teknolojiyi birleştiren gösteride podyuma iç çamaşırıyla çıkan model Bella Hadid’in üzerine sıkılan sprey boya ile canlı olarak izleyicilerin gözleri önünde bir elbise tasarlandı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

coperni (@coperni)’in paylaştığı bir gönderi

İspanyol moda tasarımcısı Manel Torres’e ait Fabrican şirketi tarafından geliştirilen patentli püskürtmeli kumaş teknolojisinde, püskürtülen sıvı atık giysi ve kumaşlardan geri dönüştürülmüş lifler kullanılarak hazırlanıyor. Fabrican’ın patentli sıvısı, vücutla temas ettiğinde buharlaşan bir polimer çözeltisi içinde süspanse edilmiş pamuk ve sentetik lif karışımını içeriyor.

Aerosol kutusuna doldurulan sprey, defilenin kapanışında podyuma gelen Hadid’in üzerine iki püskürtme tabancasıyla uygulandı. Püskürtülen yüzeye ve birbirlerine çapraz bağlarla yapışan lifler, kısa süre içerisinde kumaş bir elbiseye dönüştü. Sprey elbise giyildikten sonra çıkarılıp tekrar kullanıma hazır bir solüsyona dönüştürülebiliyor. Coperni’nin kurucuları  Meyer ve Vaillant, sprey elbiseyi geliştirmek için altı ay boyunca Londra’daki Bioscience Innovation Center’da Torres ve ekibiyle birlikte çalıştı.

Bu çalışmasıyla kısa sürede sosyal medyada viral olan ve çok sayıda beğeni alan Coperni, Alexander McQueen’in moda tarihinin en çok konuşulan defilelerinden birine de gönderme yaparak 23 yıl önceki şovu bir üst seviyeye taşımış oldu. McQueen’in 1999 yılı ilkbahar koleksiyonu tanıtımı sırasında sahneye beyaz elbisesiyle gelen model Shalom Harlow’un üzerine iki robot tarafından boyalar sıkılmış ve moda tarihinin unutulmaz performanslarından biri gerçekleştirilmişti.

Podyumda canlı olarak tasarladığı sprey elbise, markanın farklı tasarım yaklaşımına dair çarpıcı bir örnek. Coperni, geçtiğimiz Şubat ayında Gigi Hadid ile tanıttığı camdan el çantası tasarımıyla da moda dünyasında ve sosyal medyada hayli konuşulmuştu.

Görseller: Coperni, Instagram, Youtube/iDest