Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Milyar Dolarlık Outdoor Markası Patagonia’nın Tek Hissedarı Artık Dünya

Milyar Dolarlık Outdoor Markası Patagonia’nın Tek Hissedarı Artık Dünya

Uzun yıllardır Dünya için çalışan outdoor markası Patagonia, tüm servetini de Dünya'ya devrediyor.

Doğa sporları markası Patagonia‘nın kurucusu Yvon Chouinard, üç milyar dolar değerindeki şirketini çevreci vakıflara devrederek, şirketin bundan sonraki tek hissedarının gezegenimiz Dünya olduğunu duyurdu.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Patagonia (@patagonia)’in paylaştığı bir gönderi

“Çevreye daha az zarar veren malzemeler kullanarak ürünlerimizi üretmekle başladık. Her yıl satışlarımızın yüzde 1’ini çevre koruma projelerine aktardık. Değerlerimizi kurumsal tüzüğümüze yazdık ve bir sosyal yardım kuruluşu haline geldik. 2018 yılında ise şirketin amacını şu şekilde değiştirdik: Gezegenimizi kurtarmak için çalışıyoruz.” Chouinard’ın şirketin web sitesinde yayınladığı uzun açıklamasındaki bu bölüm, onu tanımayanlar için radikal sayılabilecek kararının bir özeti sayılabilir.

“Hiçbir zaman iş adamı olmak istemedim.” diyen Chouinard, 20’li yaşların büyük bölümünde yılın yarısını zirvelerde geçiren bir tırmanışçı ve halen aktif olarak doğa sporlarıyla ilgilenen biri. Ona Patagonia markasını kurduran da doğaya ve dünyaya olan tutkusu. Ancak asıl ilgi alanı Dünya. 1985 yılında kârının yüzde 10’unu çevre koruma çalışmalarına bağışlayan şirkette aktivizm yıllar içinde bir şirket politikası haline gelmiş.

1994 yılında Chouinard, şirket yöneticilerine geleneksel pamuğa geçmek veya spor giyim satışını tamamen durdurmak için 18 ayları olduğunu söylemiş ve sadece iki yıl sonra Patagonia, sentetik pestisitler, herbisitler ve GDO’lu tohumlar olmadan yetiştirilen yüzde 100 organik pamuk kullanmaya başlamış.

Chouinard, Patagonya’da geri dönüştürülmüş plastik şişelerden kumaş yapmak ve satılan giysiler için ücretsiz onarım hizmeti sunmak dahil olmak üzere pek çok sürdürülebilir uygulamayı hayata geçirmiş. 2011 yılında Black Friday alışveriş çılgınlığı sırasında The New York Times’ta müşterilerin Patagonia ürünlerini satın almamalarını söyleyen akıllarda yer eden tam sayfa bir reklam yayınlamıştı.

Önce şirketi satarak elde edeceği geliri bağışlamayı düşünen 83 yaşındaki kurucu, Patagonia’nın şirket değerlerini koruyabilmek için bu kararı aldığını belirtiyor. Yarım asır önce kurduğu markayı iki sivil toplum kuruluşuna devreden Yvon Chouinard’ın karısı ve iki çocuğu da onun yolunu izleyerek hisselerinden vazgeçiyorlar. Şirketin yüzde 98’i yeni kurulan bir sivil toplum kuruluşu olan Holdfast Collective’e bırakılırken, geri kalan yüzde 2 ise aile tarafından kurulan Patagonia Purpose Trust’a devrediliyor.

Görseller: Peter Bohler/Redux, Patagonia, Instagram