Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Patagonia’dan Sanata Dönüşen Aktivizmin Filmi

Patagonia’dan Sanata Dönüşen Aktivizmin Filmi

Patagonia, Akdeniz'de yasadışı avcılığı önlemek için su altı müzesi kuran İtalyan balıkçı Paolo Fanciulli'nin ilham veren hikayesine odaklanan bir kısa film yayınladı.

Outdoor giyim markası Patagonia, aktivist duruşu kadar çevre için mücadele eden bireylere ve topluluklara verdiği destekle de tanınıyor. Şirket, uzun süredir dünyanın çeşitli noktalarından çevresel mücadele hikayelerini kısa filmlere dönüştürerek geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyor. Art of Activism adlı son kısa filmiyle, Akdeniz’de yasadışı avcılık yapan trol teknelerine karşı mücadele eden İtalyan balıkçı Paolo Fanciulli‘nin bir noktada sanata dönüşen aktivizm hikayesini anlatıyor.

İtalya yasaları kıyıdan üç deniz mili içinde trol avcılığını yasaklıyor ancak kârlı bir iş olması nedeniyle teknelerin geceleri yasadışı yollardan avlanmasının önüne geçilemiyor. Toskana kentinde dip trolü yapan teknelerle mücadele eden topluluğun başını çeken ve 13 yaşından beri balıkçılık yapan Paolo Fanciulli, 1980’lerde hasarlı ekosistemin avını, dolayısıyla geçimini etkilediğini fark ediyor. Sonrasında polis kılığına girmek dahil olmak üzere yasadışı avlanmanın önüne geçmek için pek çok yolu deniyor. Biri dışında hiçbiri işe yaramıyor.

Fanciulli’nin dip trolü yapılmasını önlemek amacıyla deniz tabanına 10 tonluk mermer heykeller yerleştirme planı, aynı zamanda bir su altı müzesine hayat veriyor. “Trol balıkçılığı sürdürülebilir bir balıkçılık yöntemi değil. Bu zincirler deniz dibi boyunca sürükleniyor. Su altı çayırları ve mercanlar yok ediliyor. Bir yaban domuzunu öldürmek için tüm ormanı yakan bir avcı gibi.” diyor Fanciulli, mücadelesinin detaylarını paylaştığı 9 dakikalık kısa filmde. 2013 yılında yerleştirilen heykellerle kurulan su altı müzesinde 39 heykel yer alıyor. Heykeller arasında İngiltere’nin yaşayan en büyük heykeltraşı kabul edilen sanatçı Emily Young’ın bir eseri de yer alıyor. Kısa filmde ayrıca geride kalan 10 yılda deniz habitatında gözlenen iyileşmeye değiniliyor.

2019 yılında Patagonia Action Works adlı dijital platformunu tanıtan Patagonia, bu platform aracılığıyla ABD ve Avrupa’da çevresel aktivizmi destekleyen bini aşkın yerel toplulukla bağlantı kurarak onların mücadelelerine dikkat çekmeyi başardı. İnsan ve topluluk hikayelerine yer verilen Action Works platformu için bu sezon Pop-Up Magazine Productions ile iş birliği yapan şirket, 6 kısa filmden oluşan bir video serisi hazırladı. En son yayınlanan The Art of Activism çalışması, bu serinin beşinci filmi.

Dip trolü denilen avlanma yöntemi deniz tabanındaki biyoçeşitliliğe zarar verdiği için pek çok ülkede yasa dışı bir yöntem olarak kabul ediliyor. Yasa dışı kabul edilmesi ne yazık ki trol avcılığına devam edilmesini engelleyemiyor. Netflix’te yayınlanan denizlere ve okyanuslara zarar veren balıkçılık yöntemlerinin anlatıldığı Seaspiracy adlı belgesel, bakış açısı geliştirmek adına bu konuda dikkate değer bir çalışma. Konuyu merak edenler izleyebilirler.

Geçtiğimiz Eylül ayında Patagonia‘nın kurucusu Yvon Chouinard, üç milyar dolar değerindeki şirketini çevreci vakıflara devrederek şirketin bundan sonraki tek hissedarının gezegenimiz Dünya olduğunu duyurmuştu. 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Patagonia (@patagonia)’in paylaştığı bir gönderi

Görseller: invacanzaallargentario, Twittter, Youtube, Instagram