Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Krizine Karşı Yaratıcılık [Bigumigu’da 2022]

İklim Krizine Karşı Yaratıcılık [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022 yılını özetliyoruz: İklim kriziyle mücadelede atılan radikal ve yaratıcı adımlar, yaratıcı teknolojiler, kampanyalar, veri görselleştirme çalışmaları ve yerleştirmeler.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını diğer derlemelerimizde de görebilirsiniz. Bu derlemede, iklim krizine karşı izlenen yaratıcı yöntemleri ve yaratıcı kampanyaları bir araya getirdik.

Bu yıl özellikle iklim krizine dikkat çeken kışkırtıcı yerleştirmeler ve veri görselleştirme çalışmaları ağırlıkta. Sadece krizi aşmaya yönelik olarak geliştirilen teknolojiler ve mobil uygulamlarda dikkat çekiyor. Reklam dünyasında da bu soruna her zamankinden daha sık yer verilmesi bu konuya yönelik ilginin ne denli arttığını gösteren önemli bir işaret. Şimdi hep birlikte bu gelişmelere yakından bakalım.

Dünya için Bir Kara Kutu Yaratılıyor

Tazmanya’da inşa edilecek Earth’s Black Box adlı kara kutu projesi, medeniyetimizin olası çöküşünü kaydedecek. Proje, bir grup araştırmacı, bilim insanı ve sanatçı liderliğinde yürütülüyor. Kurulacak sistem, iklim değişikliği veri kaydedicisi olarak işlev görecek. Earth’s Black Box, küresel felakete doğru attığımız her adımı kayıt altına alacak. Gezegenin sağlığına ilişkin yüzlerce veri seti, ölçüm ve etkileşim sürekli olarak toplanacak ve gelecek nesiller için güvenli bir şekilde saklanacak. Tabii gelecek nesiller bu çöküşe rağmen hayatta kalıp var olabilirse. Geliştiriciler, verileri gelecekte keşfedecek kişiler veya uzaylı varlıklar için deşifre edilebilir hale getirmeyi planlıyorlar. Hatta toplanan verilerin uzaya yollanması da söz konusu olabilir.


İklim Krizi Verilerini Görselleştiren Dokumalar

Raw Color’ın Temperature Textiles isimli koleksiyonu; iklim değişikliği verileriyle bezeli battaniyelerden, çoraplardan ve atkılardan oluşuyor. İkili her tasarımda IPCC’den (Intergovernmental Panel on Climate Change/ Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) gelen verileri 2100 yılına kadar dünya için dört olası sonucu temsil eden renkli, çizgi grafiklere dönüştürüyor. Temperature Textiles koleksiyonunda sıcak tonlar ağırlıkta. Mavi, mor ve yeşiller ise deniz seviyesini temsil ediyor. Değişimleri görselleştirmek için bu sıcak ve soğuk tonların kombinasyonları kullanılmış.


İklim Krizi Verilerini Görselleştiren Heykeller

Nathalie Miebach, yeni duvar heykellerinde iklim krizi ve pandemi verilerini görselleştiriyor. Boston’da yaşamını ve çalışmalarını sürdüren Nathalie Miebach için sanat, bilimsel verileri görsel dile çevirmenin bir yolu. 2007’de hava ve iklim değişikliğini araştıran işler yapmaya başladığında, bilimi daha iyi anlamak istemiş. “Her parça, belirli bir soruyla başladı ve bu soruyu yanıtlamaya çalışan bir heykel olarak hayat bulmaya başladı. Zamanla, hava durumu cihazlarının hava durumunu nasıl kaydettiğiyle değil, bir tür olarak ona nasıl tepki verdiğimizle daha fazla ilgilenmeye başladım. İşte o zaman sel, fırtına ve yangın gibi aşırı hava olaylarına bakmaya başladım.” diyor.


Dünyayı En Çok Kirletenleri Gösteren Harita

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, teknoloji şirketleri ve bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturdukları Climate TRACE adlı grup, çelik ve çimento fabrikalarından petrol ve gaz sahalarına kadar dünyayı en çok kirleten 72 bin 612 kuruluş ve şirketin yer aldığı haritayı yayınladı. Şu anda dünyadaki en büyük ve en ayrıntılı sera gazı emisyonları veritabanına sahip olan haritada listelenen 70 bini aşkın kuruluşun her biri çevresel kirliliğin kaynaklarından ve iklim değişikliğinin sorumlularından.


Milyar Dolarlık Outdoor Markası Patagonia’nın Tek Hissedarı Artık Dünya

Uzun yıllardır Dünya için çalışan outdoor markası Patagonia, tüm servetini de Dünya’ya devrediyor. Doğa sporları markası Patagonia‘nın kurucusu Yvon Chouinard, üç milyar dolar değerindeki şirketini çevreci vakıflara devrederek, şirketin bundan sonraki tek hissedarının gezegenimiz Dünya olduğunu duyurdu.


Kolektif Ruhun Gücüyle Kıyı Şeritlerindeki Değişimi Takip Etmek

CoastSnap, kıyı şeritlerindeki değişimi kayıt altına almak, haritalandırmak ve bu bölgeleri korumak için hayata geçirilmiş bir gönüllülük projesi. Avustralya’da bulunan NSW Üniversitesi’nin başlattığı bilim projesi, kıyı şeridinde zaman içindeki değişimi gözlemlemek için kolektif güçten faydalanıyor. Sahillerde gezinti yapan her vatandaş projenin gelişmesine ve devam etmesine katkı sunuyor.


Ağaçlara Tırmanan Bisiklet Onları Kesilmekten Kurtarıyor

Honda, Peru’da yerel halkın aguaje meyvesini hasat etmek için ağaçları kestiği motorlu testeresindeki motoru çıkararak özel tasarım bir dikey bisiklet yaratıyor ve ağaçları kesmeden hasadın önünü açıyor. Peru’daki ormansızlaşmanın bir nedeni bir yağmur ormanı meyvesinin hasadı. Bir tür palmiye ağacının (Mauritia flexuosa) ürünü olan aguaje, tatlı ekşi lezzete sahip egzotik bir meyve. Bu meyve öylece tüketilebilmesinin yanı sıra içecekler ve dondurmalarda da kullanılıyor. Bu tür ağaçların yüksekliği 35 metreyi buluyor ve meyveler ağacın en tepesinde yer alıyor. Bölgedeki yerel halk meyveyi hızlı ve masrafsız bir şekilde bir şekilde hasat edebilmek için palmiye ağaçlarını kesiyor. Her yıl aguaje hasadı nedeniyle 800 bin futbol sahasına eşdeğer alanın ormansızlaşması söz konusu.


İklim Krizine İşaret Eden Banklar

Danimarka televizyon kanalı TV2 ve mimar Bjarke Ingels iş birliğinde yaratılan banklar, iklim krizi nedeniyle 2100 yılında deniz seviyesinin hangi noktaya geleceğini vurguluyor. Her bankın üzerinde iklim krizi konusunda adımlar atılmazsa suların 1 metre yani bu bankın şu anda bulunduğu noktaya kadar yükseleceğini işaret eden levhalar yer alıyor.


2050 Yılında Balık Pazarı

Sea Shepherd, aşırı avlanmanın ve okyanuslardaki plastik atıkların yok edici etkisini çarpıcı eserlerle gösteriyor. Tolga Büyükdoğanay‘ın da idari yaratıcı yönetmen pozisyonunda görev yaptığı Ogilvy Social.Lab Amsterdam tarafından hazırlanan kampanya, plastik atık sorununu görmezden gelmemiz durumunda ilerleyen yıllarda balık pazarlarında karışılacağımız durumu gözler önüne seriyor.


Arıların Umudu Olan NFT Koleksiyonu

Le Petit Marseillais ve National Geographic Türkiye Dergisi iş birliğinde hayata geçirilen Beeing Hope projesinde 28 sanatçı arıları kurtarmak için güçlerini birleştiriyor. Orman yangınlarından dolayı Türkiye’deki biyoçeşitlilik hiç olmadığı kadar tehdit altında. Sürdürülebilirlik odaklı vizyonuyla biyoçeşitliliği korumaya yönelik adımlar atan Le Petit Marseillais, National Geographic Türkiye Dergisi iş birliğinde büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlatarak bölgenin ekonomik ve kültürel geleceğini garanti altına almayı hedefliyor.


Çölü Yeşertebilecek Minik Robot

Otonom robot A’seedbot; sensörlerle donatılmış hareketli kafası, minik ayakları ve tepesindeki güneş panelleriyle arazide tek başına dolaşıp uygun alanlara tohum ekimi yapabiliyor. Bu mini robutun yapabileceklerini üç bölüme ayırabiliriz. Görme, konum belirleme ve ekim işlemini gerçekleştirme. A’seedbot, verimli topraklar aramak. Terk edilmiş alanların ekim için uygun olup olmayacağını raporlamak.


Geleceğin Kale Direklerinin Tohumlarını Ekme Zamanı

Panenka’nın Planting Goals kampanyası futbol aracılığıyla gelecek nesillere daha yeşil sürdürülebilir bir gezegen bırakmayı hedefliyor. Çocukken futbol oynayan herkes arkadaşlarıyla maç yaparken ağaçları kale direkleri olarak kullanmıştır. Bu öngörüden yola çıkan dergi daha önce düşünülmemiş bir noktadan sürdürülebilirlik ve çevre konusunu ele alıyor.


Nefes Kesen Bir Formula E Filmi

Uncommon tarafından Formula E Dünya Şampiyonası’nın 8. sezonu için hazırlanan tanıtım filmi, hem pistte hem pist dışında aksiyon dolu sahneler içeriyor. Kampanya, yarış pistindeki amansız mücadelenin yanı sıra gezegenimizin de iklim kriziyle son sürat bir yarış içinde olduğunun altını çiziyor. Bir sonraki sezonda pistlerde olacak Formula E’nin bu zamana kadarki en güçlü ve verimli yarış aracı Gen3’ten önce rekabetin yeni bir boyut kazandığını göstermeye çalışıyor.


Eriyen Gondol

Aspen Dağı’ndaki kayak merkezinin tepesine yerleştirilen sanat eseri, küresel iklim krizinin etkilerine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Aspen Dağı küresel ölçekte kayakseverlerin bildiği bir yer. Bölgedeki Aspen Skiing Company (Aspen Snowmass), sivil toplum kuruluşu Protect Our Winters ve sanatçı Chris Erikson ile birlikte iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlara dikkat çekmek için bir yerleştirme hazırladı. The Melted Gondola adı verilen bu eser, Aspen Skiing Company’nin 75. yılı geride kalırken iklim krizi hakkında ziyaretçilere mesaj veriyor.


Karbon Yakalama İçin Maliyeti Azaltacak Çözüm

CALF-20; karbon yakalama teknolojisinde enerji tasarrufu sağlıyor, maliyetleri düşürüyor ve süreci kolaylaştırıyor. Karbondioksiti yakalamak için nanometre ölçekli deliklere sahip yapı, su üzerinde yüksek kapasite ve seçicilikle yakalama işlemini gerçekleştiriyor. Suyu çıkarmadan önce karbondioksiti ayıran sünger benzeri bir filtre sayesinde yüksek performansta etkili bir sonuç alınabiliyor.

Görsel: NowThis News


Bigumigu Yazarı
| GENEL