Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Krizi Verilerini Görselleştiren Dokumalar

İklim Krizi Verilerini Görselleştiren Dokumalar

Raw Color'ın "Temperature Textiles" isimli koleksiyonu; iklim değişikliği verileriyle bezeli battaniyelerden, çoraplardan ve atkılardan oluşuyor.

Gittikçe distopyanın derinliklerine doğru yuvarlanan dünyamız hakkında söylemek istediğiniz bir şeyler varsa, tekstil sanatı oldukça doğru bir alan. Eski balık ağlarını dönüştüren Jess Lee of the Sea adlı nakış projesinde, insanların fosil yakıtlarla olan geçmişine ışık tutan şu duvar halısında ve sisteme dair eleştiriler içeren şu nakışlı paralarda bunun örneklerini görmek mümkün. Hollanda merkezli stüdyo Raw Color ise Temperature Textiles isimli dokuma koleksiyonunda, iklim krizi hakkındaki verileri nefis bir şekilde görselleştiriyor.

Isındıkça küresel ısınmayı hatırla

Hava olaylarının somut kayıtlarını oluşturmak, iklim krizinin zaman içindeki etkilerini görsel olarak belgelemek şu sıralar sanatçıların ve tasarımcıların sıkça ilgilendiği bir yöntem. Nathalie Miebach’in meteorolojik verileri görselleştiren heykelleri bunun en çarpıcı örneklerindendi. Eindhoven’da çalışmalarını yürüten Raw Color ekibi de bu konuyu kendi tarzında ele alıyor. Daniera ter Haar ve Christoph Brach’tan oluşan ekip; sıcaklık değişimleri, yükselen deniz seviyeleri ve emisyonlar hakkındaki verileri doğrudan ürünleri için desenlere dönüştürüyor.

İkili her tasarımda IPCC’den (Intergovernmental Panel on Climate Change/ Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) gelen verileri 2100 yılına kadar dünya için dört olası sonucu temsil eden renkli, çizgi grafiklere dönüştürüyor. Temperature Textiles koleksiyonunda sıcak tonlar ağırlıkta. Mavi, mor ve yeşiller ise deniz seviyesini temsil ediyor. Değişimleri görselleştirmek için bu sıcak ve soğuk tonların kombinasyonları kullanılmış.

Koleksiyonda örme battaniyelerden atkılara ve çoraplara kadar çeşitli ürünler yer alıyor. İklim verilerini taşımak ve kullanıcıya sıcaklık sağlamak için tasarlanmışlar. Gösterilen veriler, küresel ısınmanın üç ana itici gücünü ve sonuçlarını gösteriyor. Bunlar; sıcaklık değişimi, deniz seviyesinin yükselişi ve emisyon. Raw Color, satışlarından elde ettiği gelirle STK’larla iş birliği içinde ağaç dikme kampanyaları da düzenliyor.

Raw Color, Temperature Textiles ürünlerinin dayandığı veriler hakkındaki tüm detayları internet sitesinde paylaşmış. Yine ürünlerin satışını da internet mağazası üzerinden gerçekleştiriyor. Instagram’ı üzerinden stüdyonun yeni projelerini takip edebilirsiniz.

Temperature Textiles Temperature Textiles

Görsel: Instagram