Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nakışlı Paralar

Nakışlı Paralar

Stacey Lee Webber, kağıt banknotlara nakışla müdahale ederek sisteme ve politik atmosfere dair eleştirilerini dile getiriyor.

Nakış sanatı çağdaş sanatçılar tarafından gerek doğal malzemeler, gerek fotoğraflar gerekse de gündelik eşyalar üzerine uygulanabiliyor. Stacey Lee Webber ise hünerlerini paranın üzerine konuşturmayı tercih etmiş. Bu yöntemle 2020’den itibaren Insurrection Bills adlı seriyi yaratmaya başlamış.

Alevler içindeki yapılar, yarım kalmış bir duvar ve maskeli Abraham Lincoln portreleri ile Insurrection Bills serisi ilk bakışta insanı gülümsetiyor. Kağıt banknotların solgun tonlarıyla tezat oluşturan canlı renkte nakışlar hem espiriyi hem de estetik görünümü güçlendiriyor.

Bir isyan ifadesi olarak “Insurrection Bills”

Stacey Lee Webber bu seriyle para üzerindeki sembolleri yeniden bağlamsallaştırıp sorguladığını belirtiyor. Nakışla yaptığı müdahaleler, gergin siyasi atmosferde yaşanan öfke, kargaşa ve hayal kırıklığına gönderme yapıyor.

Şu anda Philadelphia’da Globe Dye Works’teki evinde ve stüdyosunda çalışmalarını sürdüren Webber, metal işçiliği eğitimi almış bir sanatçı. Güzel Sanatlar eğitimini Wisconsin Üniversitesi’nde alan Webber, malzeme olarak parayı kullanmaya buradaki öğrencilik yıllarında başlamış. Nakış, metal atölyesinin dışında daha sessiz bir ortamda çalışmasına izin verdiğinden sanatçıya iyi geliyor. Nakış ve metal atölyesindeki çalışmaları; yumuşak ve sert, dişil ve erkeksi olmak üzere bir çeşit ying yang etkisi yaparak onu rahatlatıyor.

Stacey Lee Webber, çalışmalarında madeni paralar da kullanıyor. ABD’deki mavi yakalı emeğin değerini sorgulayan The Craftsmen Series de dahil olmak üzere pek çok madeni para heykeli yapmış.

Sanatçının çalışmaları bu yıl Nisan’da Palm Beach’teki TW Fine Art’ta, Ekim’de Philadelphia’daki Bertrand Productions’ta ve Kasım’da da New York City’deki Art on Paper Fuarı’nda sergilenecek. Sanatçının yeni çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Insurrection Bills

Görsel: Instagram