Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dolar Kolajları

Dolar Kolajları

Mark Wagner banknotları kesip kolajlayarak yarattığı sahnelerle zenginlik, güç, değer gibi sisteme yönelik kavramları sorguluyor.

Dünyanın en çirkin şeylerinden biri olan para, yaratıcı insanların elinde güçlü bir ifade unsuruna dönüşüyor. Örneğin Stacey Lee Webber, kağıt banknotlara nakışla nefis müdahaleler yaparak sisteme ve politik atmosfere dair eleştirilerini dile getirmişti. Parse/Error’un her canlının hakkı olan suyun değerini parayla ölçen insanlığa ayna tuttuğu projesi Value of Water ve daha nice banknot temalı yaratıcı iş dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Mark Wagner de dolarları kolajlayarak kara mizahını konuşturan sanatçılardan.

Yakından bakınca fark edilen önemli detaylar

Mark Wagner’in çalışmalarına göz attığınızda hem komik hem de ürkütücü detaylar yakalayabiliyorsunuz. Örneğin yemeğini yiyen şaşkın bir ayıcığın önündeki kaseye yakından baktığınızda içinde George Washington kafalarının yüzdüğünü görüyorsunuz. Benjamin Franklin ve Abraham Lincoln de dahil olmak üzere ABD’nin önemli devlet adamları çiftçilere, kentaur’lara ya da kuru kafalı yaratıklara dönüşmüş. Bir bakıyorsunuz banknotlardaki süslemelerden manzaralar, çiçekler ya da yakın tarihte görev almış başkanların portrelerini yaratmış.

Fotokopi ya da herhangi bir şekilde kopyalanmış paralar kullandığını düşünmüştüm ama internet sitesini incelediğimde şöyle bir açıklamaya rastladım: “Wagner; zenginlik, güç, değer ve Amerikan kimliğinin kesişimini anlamlı ve şakacı bir şekilde ele alan eserler yaratmak için her yıl binlerce doları yok ediyor.”. Öyle görünüyor ki gerçek para kullanması çalışmalarının alt metni açısından da önem taşıyor.

Görsel: Instagram