Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ünlü Kadınların Portreleri ve Yaban Hayatı ile Yenilenen İskoçya Banknotları

Ünlü Kadınların Portreleri ve Yaban Hayatı ile Yenilenen İskoçya Banknotları

İskoçya Kraliyet Bankası, "Fabric of Nature" ile ülke tarihindeki önemli kadınları ve yaban hayatını banknot tasarımlarına taşıdı.

Banknot tasarımı ülkelerin çağdaş bir kimliğini yansıtmak üzere yenilediği önemli bir alan. Devlet otoritesinin dışında tasarımcılar ve sanatçılar da belli temalara odaklanmış banknot tasarımları yaparak kendi mesajlarını verebiliyor. Parse/Error sanat projesi Value of Water adlı sanat projesinde suyu ticarileştiren insanlığa sudan banknotlar ve külçe altınlar sunarak etkileyici bir mesaj vermişti. Gilda Martini ve Gabriela Lubiano’nun Arjintin için yaptığı vahşi yaşam temalı banknotlar, Finlandiya’nın cinsiyetçilikten arınmış banknotları, Yeni Zelanda’nın ödüllü banknotları, Alessandro Rabatti’nin banknotlara yaptığı süper kahraman müdahaleleri ve Orhan Okay’ın Türk Lirası için sunduğu modern banknotlar son yıllarda gördüğümüz önemli banknot tasarımı örnekleriydi. Şimdi ise (RBS/İskoçya Kraliyet Bankası) piyasaya sürülmekte olan yeni banknot serisi Fabric of Nature var karşımızda.

“Fabric of Nature” ile İskoç kimliğini daha demokratik bir şekilde yansıtmak hedefleniyor

İskoçya Kraliyet Bankası 4 yıldır bir banknot projesi yürütüyor. Bu projenin amacı su samuru, uskumru ve tüvit (İskoç kumaşı) dahil olmak üzere İskoç kimliğinin sıradan ama eşsiz görünümlü özelliklerini yansıtmak. Bunu yaparken de son derece demokratik davranmak. Projenin sonucunda İskoçya’nın en etkili kadınlarının ve yerel yaban hayatından hayvanların tasvir edildiği banknot serisi Fabric of Nature ortaya çıkmış.

İskoç tasarım stüdyosu Nile; O Street, Timorous Beasties, Graven ve Stuco adlı diğer tasarım stüdyolarıyla iş birliği yaparak projeye öncülük etmiş. İskoç girişimci Kate Cranston’ın ve sincapların tasvir edildiği banknotlar geçtiğimiz hafta piyasaya sürülmüş.

Yazar ve şair Nan Shepherd’ın portresi 5 sterlin, bilim insanı Mary Somerville’in portresi 10 sterlin, iş kadını ve sanatçı patron Kate Cranston portresi ise 20 sterlin üzerinde yer alıyor.

Sorley Maclean, Norman MacCaig ve Mark Alexander Boyd şiirlerinin İngilizce versiyonuna ek olarak banknotlar UV ışığa tutulduğunda Gal dilindeki versiyonları, ve ayrıca vahşi yaşamın parlayan bir görüntüsü ortaya çıkıyor. Alıntılar kaligraf Susie Leiper tarafından yazılmış.

Fabric of Nature

Fabric of Nature Fabric of Nature

Görsel: Royal Bank of Scotland
Manşet görseli düzenlenmiştir.