Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gök Cisimlerinin Hareketlerini Gösteren Büyüleyici LEGO Düzeneği

Gök Cisimlerinin Hareketlerini Gösteren Büyüleyici LEGO Düzeneği

Marian’ın 2305 LEGO parçasından oluşan mekanik sistemi; Güneş’in Dünya’nın ve Ay’ın hareketlerini, eğimlerini, birbirlerine göre konumlarını modelliyor.

Yaratıcı projeler sınırsız hayal gücü ile birleştiğinde LEGO ile yaratılamaycak bir şey yok gibi duruyor. Tüm parçaları LEGO’dan oluşan gerçek boyutlarında çalışan bir Bugatti Chiron veya Roma’nın tarihi yapılarını kapsayan gerçekçi modelleme binlerce parçayla yapılabilecek devasa projelere örnekken aşınmış yüzeyleri ve boşlukları LEGO bloklarıyla dolduran Jan Vormann Dispatchwork projesi daha az parçayla da yaratıcı dokunuşlar yapabileceğimizi gösteriyor. Jason Alleman’ın LEGO bloklarıyla hazırladığı hareketli ve karmaşık yapılarında olduğu gibi Marian tarafından yaratılan kinetik düzenek de kusursuz bir şekilde hareket etmesinin yanı sıra Güneş’in Dünya’nın ve Ay’ın dönüşünü ve yörünge hareketlerini doğru bir şekilde simüle ediyor.

Gerçekçi modelleme astronomik olayları göstermeye yardımcı oluyor

Marian’ın LEGO bloklarıyla oluşturduğu “LEGO Sun Earth Moon Orrery” adını verdiği sistem, bir el krankıyla manuel olarak ya da robot teknolojilerinde kullanılan ufak RC servo motorla elektrikle otomatik olarak hareket ettirilebiliyor. Astronomik olayların birebir kopyasını yaratıyor. Hareketli düzenek; Dünya’nın eksen eğikliğini, Güneş’in konumunu, mevsimleri, gündönümlerini, Güneş ve Ay tutulmalarını, Ay’ın evrelerini, yıl boyunca gece gökyüzünde gözüken takımyıldızlarının değişimini, gelgit kilitlenmelerini ve daha birçok başka ilkeyi açıklamak için göze hoş gelen eğlenceli bir tasarım sunuyor.

Tüm sistem yaklaşık 27 cm yükseklikte ve 53 cm çapa sahip bir düzenek üzerinde kuruluyor. Mekanizma gök cisimlerini gerçekçi bir şekilde hareket ettirmek için 70’ten fazla dişli kullanıyor. Tam 2305 parçadan oluşan bu akılalmaz düzeneğin kurulumu 436 adımda tamamlanabiliyor. Marian, mekanik parçaların çalışma düzenini Twitter üzerinden bir animasyonla paylaşırken projesinin adımlarını ve düzeneğin çalışan halini de kısa videolarla gösteriyor.

LEGO Sun Earth Moon Orrery, karmaşık olduğu kadar süslü ve ilgi çekici bir yapıya sahip. Bu karmaşık düzenek çocuklara astronomiyi sevdirmenin güzel bir yolunu sunarken büyükler için de uğraştırıcı ve meydan okuyucu bir deneyim yaratıyor. Marian 264 sayfalık talimat kılavuzuyla birlikte parça envanterini Rebrickable üzerinden sunuyor.

Görsel: Rebrickable