Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokaklardaki Boşlukları LEGO Yamalarla Doldurmak

Sokaklardaki Boşlukları LEGO Yamalarla Doldurmak

Jan Vormann, "Dispatchwork" projesiyle yıllardır dünyanın farklı şehirlerinde rastladığı aşınmış yüzeyleri ve boşlukları LEGO bloklarıyla dolduruyor.

Sokak sanatı için bina duvarları, çatılar, barajlar, sokak zemini, ağaçlar ya da trafo dolapları tuval olabiliyor. Peki ya boşluklar? Jim Bachor sokaklardaki çukurları modern mozaiklerle doldurmuş, Paige Smith namıdiğer A Common Name ise sokaklardaki boşlukları parlak kağıtlar veya dökme reçine kullanarak yaptığı jeot (volkanik kayalarda bulunan kristalli boşluk) taklidi malzemelerle süslemişti. Jan Vormann ise 10 yılı aşkın bir süredir Dispatchwork projesi kapsamında, sokaklara LEGO ile yama yapıyor.

Minyatür onarımlar

Jan Vormann Dispatchwork serisinde, dünya genelinde rastladığı asırlık yapıların duvarlarını, halka açık alanlarda yakaladığı boşlukları ve diğer benzeri aşınmış yüzeyleri dolduruyor. Tamamlanması saatler süren bu rengarenk LEGO yamalar; kemerler, koridorlar, kapılar ve pencereler içeriyor. Uzaktan baktığınızda glitch benzeri bir etki yaratıyorlar. Kore, ABD, Almanya, Norveç, Fransa, İtalya ve Berlin başta olmak üzere pek çok yerde Vormann’ın yamalarına rastlamak mümkün. Sanatçı yaşadığı yerleri ise Berlin ve Valdivia (Şili) olarak belirtmiş Instagram profilinde.

Vormann, bulunduğu şehrin kimliğiyle ve geçmişiyle de ilişki kuruyor. Örneğin Berlin’de 2. Dünya Savaşı’ndan kalma hasarlı bir alanı doldurması ve Toulouse’da tarihi Meryem Ana heykelinin fonuna yama yapması işin bağlamını güçlendiriyor. Sanatçı tüm dünya insanlarını da kendisine katılmaya davet ediyor. Cape Town’dan Seul’e yeni LEGO yamalarını takip için etkileşimli bir internet sitesi oluşturmuş.

Jan Vormann’ın çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ından, devam etmekte olan Dispatchwork projesini de buradan takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

Dispatchwork is more than just me squeezing intricate shapes into fissures and cracks of broken walls. Swipe to see a whole neighborhood of Besançon mending the century old city wall on the opening weekend of @bienurbain – 8 swiftly passing hours of collective work shared between all ages. In these moments nothing else is more important than fitting the little pieces in perfectly. No matter your origin, gender, skin color, religion, disabilities, age – what counts here is to find the right pieces for structural support and to add an arch or a little window. This is Dispatchwork. Thank you @pcgbstory & @htbaleprechaun #bienurbain #dispatchwork #streetart #publicart #art #lego #janvormann

A post shared by Jan Vormann (@janvormann) on

Dispatchwork

Dispatchwork

Dispatchwork

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.