Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Felakete Sürüklenen Bir Müzikal

Felakete Sürüklenen Bir Müzikal

Yenilenebilir enerji şirketi E.ON, artık senaryo olmaktan çıkan iklim değişikliği kaynaklı felaketleri 60 saniyelik etkileyici bir müzikale dönüştürdü.

Karsız kışların ve geç gelen yazların arasında gidip gelen büyük şehirler dört mevsim rutinini kaybediyor. Aşırı kurak dönemleri bir anda bastırarak doğal afete dönüşen yağmurlar izliyor. Havasından toprağına gezegenin huyu suyu değişiyor ve tüm bu dengesizliklere karşın halen varlığının tartışılabildiği iklim değişikliği konusunda kitlesel refleksimiz ünlü internet mimi Disaster Girl’ü çağrıştırıyor. Alman yenilenebilir enerji şirketi E.ON, artık senaryo olmaktan çıkan iklim değişikliği kaynaklı felaketleri 60 saniyelik etkileyici bir müzikal haline getirerek insanların konuya müdahil olmalarına hız kazandırmayı amaçlıyor.

Kelimenin tam anlamıyla dünya yanar, erir ve çökerken günlük rutinlerini sürdüren insanları tasvir eden “It’s time” (Zamanı) adlı kampanya filmi, kreatif ajans House 337 imzasını taşıyor. Rolling Stones’un “Time Is on My Side” parçasının bir versiyonun eşlik ettiği felaket müzikali, insanları çok geç olmadan iklim kriziyle mücadele etmek için bir araya gelmeye davet ediyor. Reklam filmi, kampanyanın içeriği ile uyumlu olması için güneş enerjisiyle çalışan stüdyolarda hazırlanırken yapım sürecinde ortaya çıkan karbon emisyonunun olabildiğince az olması için hayli çaba sarf edilmiş.

Seyahatlerden kaynaklı olası karbon emisyonunu ortadan kaldırmak için teknolojiden yararlanarak sanal prodüksiyona başvuran ekip, bu yöntemle bir yerin sular altında kalmasından Kuzey Kutbu’nun ortasında çalışan adama kadar karmaşık çekim planlarını sürdürülebilir ve kolay bir hale getirdi. Öte yandan karakterlerin yakın planlarında görülen tüm detaylar ise gerçek. Kanepede oturan çiftin yakınlarında ufak yangınlar çıkartılırken, şehrin sokaklarında yüzmekte olan yatak çekim için gerçekten bir su tankında yüzdürülmüş.

Tek taraflı empati

İklim krizi ile ilgili farkındalık yaratmak için eski şok taktikleri kullanmak istemediklerini belirten House 337’nin Kreatif Direktörü Ross “Bunun yerine hepimizin sorumlu olduğunun altını çizmek istedik. İzleyicilerin, izleyicilerin reklamdaki insanların etraflarını saran yıkıma tepkisizliğinden dolayı hayal kırıklığı hissedeceklerini ve bu davranışı kendi içlerinde fark ederek hangi adımları atabileceklerini düşünmeye başlayacaklarını umuyoruz.” diyor.

Ağustos ayına kadar Birleşik Krallık’ta ev dışı kanallarda yayında kalacak olan kampanya ile iklim krizi mücadelesine aciliyet getirmek isteyen E.ON, bu çağrısıyla tedarikçisi olduğu yenilenebilir enerjiye geçişi de hızlandırmak istiyor. E.ON’un 2016 yılında Uniper adlı yeni bir şirket kurarak fosil yakıt operasyonunu bu şirkete devrettiğini de yeri gelmişken belirtelim.

Diğer bir ifadeyle tabela ismi değişen fosil yakıt operasyonu sürerken, E.ON yeni yeşil kimliği ile yola devam ediyor. ‘It’s time’ kampanyası ile görünen o ki isim değişikliğinin aklanmak için yeterli olduğuna gayet ikna olmuş durumdalar. Zira iklim krizi müzikali, prodüksiyonu etkileyici olmakla birlikte yine tüm sorumluluğun ineklerden sonra son tüketiciye yüklendiği tek taraflı bir yaklaşım sergileyen kampanyalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Görseller: Twitter, Youtube