Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Aktivistine Dönüşen Sanat Eserleri

İklim Aktivistine Dönüşen Sanat Eserleri

İklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmek isteyen Leopold Müzesi, yaratıcı bir entalasyonla sanat eserlerini iklim aktivistlerine dönüştürdü.

Sanat eserleri, son yıllarda küresel ısınmanın etkilerine herkesten ve her şeyden daha fazla maruz kalıyor. İklim aktivistlerinin protestolarını gerçekleştirmek için müzeleri mesken tutması, sanat eserlerini bir anda küresel iklim krizinin tam ortasına çekiverdi. Protestolar sırasında yer yer fosil yakıt, çorba ve patates püresine bulanan eserler, bu defa protestonun kendisine dönüştüler. Avusturya İklim Değişikliği Merkezi (CCCA) ile iş birliği yapan Leopold Müzesi, ‘A Few Degrees More‘ adlı müze içerisinde oluşturulan yaratıcı bir enstalasyonla iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti.

Viyana’daki müzenin duvarlarında asılı bulunan, aralarında Gustave Courbet, Tina Blau-Lang, Gustav Klimt, Koloman Moser ve Egon Schiele gibi dünyaca ünlü avangart sanatçıların eserlerinin yer aldığı 15 tablonun duruş açılarında iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratmak amacıyla ufak değişikliklere gidildi. Her bir tablonun eğimi, tasvir edilen manzaranın ait olduğu bölgedeki sıcaklık artış tahminlerine göre yeniden düzenlendi. Örneğin eğer tablonun tasvir ettiği bölge için iklim değişikliğinden kaynaklı tahmini sıcaklık artışı 5 °C ise söz konusu tablo 5 derecelik bir eğime sahip olacak şekilde duvardaki yerini aldı.

Duvardaki eğimi değiştirilen tabloların yanına iliştirilen notlarla iklim değişikliğiyle ilgili bilgi verilirken, bu konuda harekete geçmenin yollarının paylaşıldığı bir web sitesine de yönlendirme yapıldı. Kültürel varlıkları iklim elçilerine dönüştürme projesi Avusturyalı kreatif ajans Wien Nord Serviceplan tarafından kurgulandı. Sıfır maliyetle etkileyici bir kampanyaya dönüşen ‘A Few Degrees More’, yapımcılığını Kaiserschnitt‘in üstlendiği bir reklam filmiyle tanıtıldı. İklim aktivistinin kendisine dönüşen sanat eserleri, 26 Haziran tarihine kadar devam edecek olan ‘ Viyana 1900: Modernizmin Doğuşu ‘ sergisinde görülebilir. Eserlere ilişkin detaylara buradan göz atabilirsiniz.

Görseller: Instagram, Youtube