Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrik Üreten Sürdürülebilir Sokak Lezzetleri

Elektrik Üreten Sürdürülebilir Sokak Lezzetleri

Kolombiya'da kaçak elektrik kullanan ve atık yağlarla kirlilik riski yaratan sokak satıcıları için yemeklik yağdan elektrik üreten gıda kamyonu prototipi geliştirildi.

Karayip kıyılarında sokak lezzetleriyle ünlü bir ülke olan Kolombiya’da, ülkenin adeta sembolü haline gelen ve geleneksel gastronomiyi temsil eden 150 binden fazla seyyar yemek arabası ve gıda kamyonu bulunuyor. Bu araçlarda her gün pişirilen yiyeceklerin ardından kullanılan litrelerce atık yağ kanalizasyonlara boşaltılıyor. Bir tür mısır ekmeği olan arepa gibi yiyecekleri hazırlamak için her gıda kamyonunun günde 3 litreden fazla yemeklik yağ kullandığı tahmin ediliyor. Yalnızca 1 litre yağın 40 bin litre suyu kolaylıkla kirletebildiği göz önüne alındığında, kültürel mirasın bir parçası olarak görülen sokak lezzetleri, ülkede dev bir çevre sorunun kaynağı haline geliyor.

Atık yağların neden olduğu yüksek kirlilik riskinin yanı sıra seyyar yemek arabalarındaki yoğun kaçak elektrik kullanımı da güvenlik, sağlık ve ekonomik anlamda risk yaratıyor. Zira Kolombiya’daki sokak satıcılarının yüzde 96’sı yani neredeyse tamamı yemek pişirmek için yüksek gerilim hatlarından gıda kamyonlarına çektikleri kaçak elektriği kullanıyor. Bu kaçak elektriğin ülke ekonomisine günlük maliyeti 400 bin dolar olarak hesaplanıyor. Enerji sektörü için kablo ve alt yapı çözümleri üreten bir şirket olan Centelsa by Nexan, Ogilvy Kolombiya ile iş birliği yaparak bu çok yönlü soruna yönelik sürdürülebilir bir çözüm üretti.

Atık yağdan elektrik üreten gıda kamyonu

Centelsa by Nexan ve Ogilvy Kolombiya ekibi, yemek pişirmek için kullanılan yağın yeniden kullanılmasını sağlayarak elektrik üreten; bu şekilde geleneksel gıda kamyonlarının neden olduğu israfı ve çevresel etkiyi azaltan ‘Self-Sufficient Food Cart‘ adlı bir seyyar gıda arabası prototipi geliştirdi. Atık yağ kullanarak elektrik üretebilmek için yeni bir cihaz yaratan mühendis ekibi, standart bir seyyar araca motor olarak bu cihazı ekledi ve benzinle çalıştırmak yerine yemeklik yağı kullandı.

Test aşamasında 3 litrelik atık yağ ile 11 saat süren kesintisiz enerji üretildi. Projede yer alan makine mühendisi Luis Carlos Parra, yeni prototip ile sokak satıcılarının geceleri de çalışabileceklerini ve şehri kolaylıkla dolaşabileceklerini belirtiyor. Mikro ekonominin de önemli bir ayağı olan bu seyyar yiyecek arabalarının Kolombiya’da 200 bini aşkın ailenin gelir kaynağını oluşturduğu tahmin ediliyor. Self-Sufficient Food Cart projesinin tanıtım filmini aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Adforum