Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaşayanların Gözünden İklim Krizi

Yaşayanların Gözünden İklim Krizi

WaterAid’in Don't Panic tarafından yaratılan animasyonları iklim krizinin yarattığı tahribatı bu olayı yaşayan insanlar üzerinden ortaya koyuyor.

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) iki ay gibi kısa bir süre kalmışken sorumlu kişiler kararlı adımlar atılmaz ise büyük felaketlerle karşı karşıya kalacağımız konusunda uyarıyor. Öte yandan gerçek şu ki dünyanın farklı noktalarında felaket zaten yaşanıyor. Seller, yangınlar, kuraklık, toprak kayması gibi doğal afetler artık ülkemizde de gördüğümüz gibi daha sık yaşanmaya başladı.

Özellikle Afrika kıtasındaki yoksul bazı ülkeler artan sıcaklıkla birlikte su ve gıda krizi ile karşı karşıya kalıyor. WaterAid de iklim krizinin insanların temiz suya ve diğer kaynaklara erişimini nasıl kısıtladığı yayınladığı 3 animasyon üzerinden vurgulamak istiyor.

İklim krizinin yaşattıklarını sen de yaşamadan önce değişim için harekete geç

Don’t Panic tarafından yaratılan animasyon serisi; kuraklık, sel ve aşırı hava koşulları gibi iklim değişikliğinin günlük gerçekliğini ve tahribatını yaşayanların deneyimlerine odaklanarak aktarıyor. Animasyonların her birisi yanı başımızda olan krizin gerçekliğiyle yüzleşmemiş veya durumun farkında olsa dahi ciddiyetini kavrayamamış insanların iklim krizi konusunda basmakalıp fikirlerini paylaşmasıyla başlıyor.

“İklim değişikliğini tersine çevirmek için henüz bolca zamanımız var değil mi?” diyen bir adam ya da “İklim değişikliği insanı değil sadece gezegeni etkiliyor değil mi?” diye üstten konuşan bir çalışan bencil ve yüzeysel fikirlerini beyan ediyor.

Animasyonlar daha sonra iklim krizinin yarattığı etkileri anlamak için çevredeki uğultuları izole ederek olayı yaşayan tanıkların içinde bulunduğu duruma odaklanıyor. Tanzanya Kigamboni’deki ani ve yoğun yağışlar, Nepal Dolakha’daki sel baskınları, Malawi Chilwa Gölü’ndeki kuraklık ve etkileri kampanya filmlerinin konusunu oluşturuyor.

Doğal afetlerin yıkıcı etkisine odaklanan Climate Stories başlıklı animasyon serisinde animasyon sanatçıları Ivyy Chen, Kyle Platts ve Daniel Stankler ödüllü animasyon stüdyosu Strange Beast ile çalışıyor.

Wateraid, daha önce İsveçli perakendeci Carlings’in artırılmış gerçeklikle zenginleşen The Last Statement T-shirt koleksiyonunda karşımıza çıkmıştı. AR sayesinde beyaz tişörtlerin grafiklerle canlandığı koleksiyonda satılan tişörtler sayesinde sivil toplum kuruluşuna bağışta bulunulmuştu.

Künye

Müşteri: WaterAid
Ajans:Don’t Panic
Prodüksiyon Şirketi: Strange Beast
Yapımcı: Amy Ashton
Kıdemli Yapımcı: Zoe Muslim
İdari Yapımcı: Kitty Turley
Yönetmen/ Tasarım/ Animasyon: Ivyy Chen
Tasarım/ Animasyon: Kyle Platts, Daniel Stankler
Animasyon: Maki Yoshikura, Frankie Swan
Ses: Sounds Like These
Medya Ajansı: The Kite Factory

Görsel: YouTube